Live

Falimentele răsunătoare de pe piața de asigurări din România și cât ne-a costat fiecare prăbușire

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Piața de asigurări din România s-a confruntat în ultimii 8 ani cu trei falimente majore, fiecare dintre acestea producând pagube uriașe, de ordinul sutelor milioane de lei. Cumulate, sumele plătite de FGA în ultimii 8 ani doar pentru aceste trei companii depășesc 1,6 miliarde de lei. Cu toate acestea, pe baza datelor existente, putem estima că falimentul City Insurance riscă să genereze plăți mai mari decât Astra și Carpatica ASIG la un loc.

Falimentul Astra Asigurări s-a produs în 2016, urmat în 2016 de falimentul Carpatica ASIG, iar anul 2021 a adus ceea ce se conturează a fi cel mai costisitor faliment produs vreodată pe piața de asigurări din România - falimentul City Insurance.

Joi seară, ASF a decis să ridice autorizația de funcționare a companiei Euroins, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Euroins are 2,5 milioane de clienți în România.

Falimentul Astra Asigurări - 2015

În vara anului 2015, ASF a decis autorizației de funcționare a companiei Astra Asigurări și cerea intrarea companiei în procedura de faliment.

Falimentul a fost pronunțat de instanță în aprilie 2016 și abia apoi Fondul de Garantare a Asiguraților a început să facă plați pentru cererile înregistrate.

A urmat plata despăgubirilor: în intervalul 2015-2020, sumele plătite de Fondul de Garantare a Asiguraților au fost de 466.678.000 de lei, însă nu s-au oprit aici. Au urmat noi plăți în 2021 și 2022, doar cele de anul trecut totalizând 47,8 milioane de lei. Până în prezent, FGA a plătit după falimentul Astra Asigurări peste 554 de milioane de lei.

Falimentul Carpatica ASIG - 2016

ASF a dispus retragerea autorizației de funcționare a companiei de asigurări Carpatica ASIG pe 27 iulie 2016, iar falimentul oficial a fost pronunțat de instanță un an mai târziu. FGA începe apoi plata cererilor înregistrate de păgubiți.

Din 2016 până în 2020, Fondul de Garantare a plătit pentru falimentul Carpatica ASIG suma de 437 de milioane de lei. La această sumă s-au adăugat plățile din ultimii 3 ani, ajungând la un cost total de 498 de milioane de lei.

Falimentul City Insurance - 2021

Autoritatea de Supraveghere Financiară a dispus pe 17 septembrie 2021 retragerea autorizației de funcționare a Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A, iar falimentul a fost pronunțat de instanță în 20 aprilie 2022.

Compania City Insurace avea aproape 3 milioane de clienți în România, iar dimensiunea dezastrului încă nu poate fi evaluată pentru că au fost plătite abia un sfert din cererile înregistrate de Fondul de Garantare a Asiguraților.

Astfel, în intervalul noiembrie de 2021-decembrie 2022, FGA a plătit pentru creditorii de asigurare ai City Insurance SA aproximativ 603 milioane lei pentru aproape 65.000 de cereri de plată avizate. În total, au fost înregistrate peste 250.000 de cereri.

Având în vedere că s-au achitat peste 600 de milioane de lei doar pentru un sfert din cererile înregistrate, putem estima că la final se poate ajunge la cea mai mare sumă plătită vreodată pentru falimentul unei companii de asigurări în România.

De unde are bani Fondul de Garantare a Asiguraților

Companiile de asigurări autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, inclusiv sucursalele acestora care își desfășoară activitatea pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, sunt obligați să contribuie la FGA.

Nivelul contribuțiilor a crescut în ultimii ani. Astfel, dacă în 2021 era de 1% din volumul primelor brute încasate de un asigurator pentru asigurările generale, în 2022 nivelul contribuției a crescut la 2,5%. Drept urmare, FGA a încasat o contribuție medie lunară de 24,8 milioane de lei.

Anul 2023 a adus o nouă creștere a nivelului contribuției pentru asigurările generale, la 4%. Drept urmare, media lunară a încasărilor a crescut la 46 de milioane de lei.

În prezent, cotele de contribuție aplicabile volumului de prime brute încasate din activitatea de asigurări directe sunt:
– 4.0 % cota de contribuție pentru asigurările generale;
– 0.4 % cota de contribuție pentru asigurările de viață.

Ce este FGA

Fondul de Garantare a Asiguraților s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților.

Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor și are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.

FGA efectuează plăţi de indemnizații/despăgubiri rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii, în condițiile legii, în cazul falimentului unui asigurător, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege de 500.000 lei pe un creditor de asigurare al asigurătorului în faliment.

Editor : Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Plafonarea preţurilor la poliţele RCA este prelungită cu încă 3 luni, până la finalul acestui an

Despăgubiri fantomă pentru victime ale accidentelor rutiere. Firme intrate în faliment, obligate să plătească daune în zeci de procese

Cazul Raisa: Compania în faliment City Insurance, obligată să despăgubească familiile victimelor. Ce se întâmplă în această situație

Ciolacu, anunț despre plafonarea RCA: În momentul în care piața este așezată, atunci trebuie ridicată

Partenerii noștri