Live

Eugen Teodorovici: Punctul de pensie poate și trebuie să crească cu 40%

Data publicării:
Senatorul PSD Eugen Teodorovici. Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici confirmă nota în care cerea reanalizarea calendarului creșterii pensiilor cu 40%, însă spune că nu mai sunt aceleași condiții. „Punctul de pensie poate și trebuie să crească cu 40%”, susține fostul ministru.

„O notă care nu acoperă incompetența guvernării PNL! <Fantastik-ul> Cîțu jubila cu o notă confidențială semnată de mine în calitate de ministru al finanțelor, la finalul lunii octombrie 2019, prin care informam guvernul, cum era firesc, cu privire la riscurile neîncadrării în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB în situația aplicării unei creșteri a punctului de pensie cu 40% neînsoțită și de măsuri de reducere a cheltuielilor nejustificate și de creștere a veniturilor bugetare. Iar aceasta este sintetizată în finalul notei, la punctul de propuneri, care viza necesitatea adoptării unui set de măsuri legislative tocmai pentru a acomoda în buget creșterea punctului de pensie cu 40%!

Și nu m-am ferit niciodată să afirm că măsuri precum impozitarea pensiilor speciale sau reducerea cheltuielilor inutile și nejustificate din administrația publică sunt imperios necesare, așa cum, pe de altă parte, creșterea punctului de pensie cu 40 % este aplicabilă conform legii, în ciuda manipulării practicate cu insistență de un guvern PNL incompetent și incapabil să vină cu soluții pertinente”, reacționează Eugen Teodorovici.

Teodorovici a mai adăugat că guvernarea PNL este „ultima care putea folosi acest document ca armă politică de campanie electorală”, în condițiile în care flexibilitatea bugetară generată la nivel european de pandemia COVID-19, prin derogarea de la regula de deficit bugetar de 3% din PIB pentru anii 2020 și 2021, "trebuia valorificată la maxim pentru stimularea economiei, pentru investiții și, nu în ultimul rând, pentru creșterea veniturilor românilor", scrie Mediafax.

„Iar guvernarea PNL este ultima care putea folosi acest document ca armă politică de campanie electorală, în condițiile în care flexibilitatea bugetară generată la nivel european de pandemia COVID-19, prin derogarea de la regula de #deficit bugetar de 3% din PIB pentru anii 2020 și 2021, trebuia valorificată la maxim pentru stimularea economiei, pentru investiții și, nu în ultimul rând, pentru creșterea veniturilor românilor.

Dar guvernul PNL, premierul Orban și ministrul său de finanțe nu au putut mai mult. Sau nu au vrut?! Nu au putut mai mult decât <umflarea> premeditată a deficitului încă din primele două luni ale guvernării, printr-o risipă de <tributuri> politice și plăți în avans, împrumuturi record ce au depășit și cele mai pesimiste previziuni ale Comisiei Europene și despre care nimeni nu cere și nimeni nu dă socoteală ... încă! În concluzie: condițiile din 2019 sunt schimbate acum și nu mai există cerința UE de încadrare în limita de deficit de 3%! Ca urmare, dacă ar fi vrut, guvernul Orban putea mări liniștit pensiile cu 40% și putea dubla și alocațiile copiilor, ceea ce eu aș fi făcut oricum, cu sau fără pandemie‼️ Căci cine are voință și bună-credință față de această țară și față de acest neam, are și putință și soluții! Doar să și vrea ... Așa că ... punctul de pensie poate și trebuie să crească cu 40%”, conchide fostul ministru de Finanțe.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Partenerii noștri