Live

Transelectrica se inspiră dintr-un proiect al lui Elon Musk

Data publicării:

Transelectrica preia modelul giganţilor din domeniu. Operatorul sistemului energetic naţional vrea baterii de stocare a energiei pentru reducerea costurilor, asemenea celui mai mediatizat proiect al antreprenorului Elon Musk, prin care a dezvoltat cea mai mare baterie de stocare de energie din lume.

Pentru asta, Transelectrica a angajat o subsidiară locală a gigantului francez de utilităţi Engie, care să elaboreze unu studiu privind posibilitatea de instalare în reţeaua de transport a unor astfel de baterii. Totul pentru a reduce cheltuielile cu aşa-numitul consum propriu tehnologic care reprezintă una dintre cele mai mari componente în bugetul companiei.

Compania de stat îşi recuperează din tariful de transport suportat de consumatori doar o parte din cheltuielile cu achiziţia de energie pentru acoperirea consumului propriu tehnologic, ca urmare a regelementărilor şi deciziilor ANRE.

În plus, scumpirea energiei electrice de anul trecut a determinat şi creşterea cheltuielilor Transelectrica pe acest segment, la care se adaugă şi o prăbuşire a profitului de la peste 270 de milioane de lei în 2016, la doar 26 de milioane de lei anul trecut. Subsidiara din Franţa are astfel la dispoziţie 9 luni pentru a realiza studiul, iar valoarea totală a contractului este de 172 de mii de lei.

Este un model preluat de la grupul Tesla. La sfârşitul anului trecut, compania lui Elon Musk a racordat la reţeaua de ditribuţie a energiei din Australia de Sud cea mai mare bazerie de stocare de energie din lume. Sistemul care a fost conectat la un parc eolian din regiune poate alimenta cu electricitate aproximativ 30 de mii de locuinţe.

Provincia Australia de Sud a fost în întregime privată de electricitate în 2016, în urma unor vânturi violente și ploi torențiale.

Această afacere, spun cei de la Tesla, ar putea ajuta o familie din clasa de mijloc să economisească peste peste 700 de dolari pe an. Sistemul de stocare a fost instalat pentru a face față întreruperilor totale de alimentare cu energie din rețeaua de distribuție din regiune.

La puțin timp de la instalare, sistemul de baterii al Tesla a intervenit pentru a compensa ieșirea din producție a unei mari termocentrale pe cărbune din Australia de Sud.

Conducerea companiei spunea în vara anului trecut că speră ca acest proiect să ofere un model pentru viitoarele ţări care vor să contribuie la adoptarea unei energii durabile, iar România pare că se alătură.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk a comentat anularea alegerilor din România. Ce spune miliardarul despe decizia CCR de reluare a scrutinului

Miliardarul Elon Musk se implică și în alegerile din Europa. Ce a declarat despre partidul de extremă dreaptă din Germania

Comisia Electorală din UK cere legi mai dure pentru partide, ca răspuns la intenția lui Elon Musk de a finanța partidul lui Farage

Elon Musk valorează acum mai mult decât Jeff Bezos și Mark Zuckerberg la un loc

Partenerii noștri