Live

Sute de terenuri la Vadu și Corbu, jud. Constanța, rechiziționate pentru BRUA

Data publicării:

Ministerul Energiei a făcut public miercuri un proiect de act normativ ce prevede despăgubiri acordate pentru sute de proprietari de terenuri agricole pe care urmează să fie realizat un prim tronson de 24 de kilometri al conductei care va aduce gazele din Marea Neagră în sistemul național. Terenurile nu vor fi însă expropriate.

Foto: Plaja Corbu, una dintre ultimele plaje virgine de pe Litoral

Sute de proprietari de terenuri agricole din zona localităților Vadu și Corbu din județul Constanța vor primi despăgubiri de la Transgaz pentru construirea pe terenurile lor a unei conducte de transport a gazelor de la malul Mării Negre până în localitatea Grădini din județ.

Proprietarii nu își vor pierde terenurile in urma exproprierilor însă acestea vor fi scoase pe durata de derulare a proiectului din circuitul agricol.

”Proiectul, în integralitatea sa, presupune construirea unui conducte de transport gaze naturale cu diametrul DN500 și presiune de proiectare 55 bar, în lungime de 24,37 km, de la terminalul de gaze prevăzut a fi amplasat în zona localității Vadu, până la cuplarea în conducta existentă de transport gaze internațional Tranzit 1”, explică Ministerul Energiei.

Proiectul Extindere SNT prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră (zona  loc. Vadu) – la conducta Tranzit 1 (zona loc. Grădina) va asigura capacităti de transport gaze de un miliard metri cubi gaze pe an. Instalatiile proiectate vor asigura vehicularea gazelor spre conducta Tranzit I (care traversează Dobrogea pe axa nord-sud).

Lucrările de construcție a conductei DN 500 Vadu – Tranzit I se vor desfășura pe teritoriul următoarelor unități administrativ teritoriale: Corbu, Săcele, Cogealac și Grădina din Județul Constanța.

Proprietarii afectati de constructia conductei sunt îndreptățiți să beneficieze de indemnizațiile/despăgubirile prevazute de lege,  precum și de a se adresa instanțelor de judecată pentru soluționarea litigiilor rezultate din nerespectarea drepturilor și/sau neexecutarea obligațiilor stabilite prin lege, spune Ministerul Energiei.

Lista terenurilor agricole situate în extravilan nu include categoriile de terenuri care nu presupun scoaterea temporară din circuitul agricol. Nu sunt incluse terenuri intravilane, căi ferate, drumuri, ape cadastrale, canale de desecare, torente. 

Terenurile înscrise în anexa la proiectul de hotărâre a Guvernului sunt scoase temporar din circuitul agricol pe întreaga  durata de valabilitate a autorizatiei de construire a conductei, fără a fi necesar obtinerea acordului deținătorului terenului.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul Energiei: E.ON nu a luat o decizie dacă vinde sau nu divizia de furnizare din România

Ministrul Burduja nu exclude „deloc” menținerea plafonului la prețurile pentru energie. „Vedem o piaţă europeană nefuncţională”

România vrea neutralitate climatică până în 2045. Ce promite Ministerul Energiei în a doua versiune PNIESC

Burduja, despre dublarea facturilor la curent după eliminarea plafonării: N-ar trebui să ajungem în acest scenariu

Partenerii noștri