Live

Siegfried Mureșan, la DigiFM, despre propunerile CE de a reduce consumul de energie: Nu există obligații pentru consumatorii casnici

Data publicării:
Foto: Facebook/ Siegfried Mureșan

Vicepreședintele grupului PPE, europarlamentarul Siegrfied Mureșan, a declarat miercuri, în emisiunea „Audiență Națională” cu Robert Kiss și Alexandru Rotaru, la DigiFM, că propunerile prezentate de Comisia Europeană privind reducerea consumului de energie nu impun obligații pentru consumatorii casnici. „Nu ne obligă nimeni să stingem becul”, a declarat acesta.

„Nu ne obligă nimeni să stingem becul. Este de la sine înțeles că fiecare dintre noi, în viața noastră de zi cu zi, trebuie să fim responsabili cu ceea ce consumăm. Pentru mine a fost de la sine înțeles dintotdeauna că atunci când ies dintr-o cameră sting lumina și nu trebuie să îmi spună nimeni să fac acest lucru. Iar dacă vreun om politic îmi spune să las lumina aprinsă, tot nu o să o las aprinsă fiindcă știu că o să risipesc energia”, a spus europarlamentarul PNL.

Referitor la propunerea Comisiei Europene de a reduce consumul de energie cu 10% și cu cel puțin 5% în perioadele de vârf, Mureșan spune că este „un obiectiv de atins voluntar”.

„Președinta Comisiei a spus astăzi că ar fi bine dacă am încerca să reducem consumul în ansamblul, la nivelul economiei, la nivelul orelor de vârf. Era un obiectiv de atins voluntar, nu există niciun fel de obligații concrete pentru consumatorii casnici. Dar, mai ales când facturile cresc, e de la sine înțeles că nu vom rispi energie”, a declarat Siegrfied Mureșan.

Acesta a explicat că un consum redus de energie duce la o dependență mai mică de Rusia.

„Obiectivul este foarte clar. Să reducem dependența energetică de Federația Rusă și deja am făcut progrese majore. Anul acesta doar 9% din gazul importat de UE vine din Federația Rusă, față de 40% anul trecut. Trebuie să cumpărăm gaz de la parteneri serioși cum sunt SUA și Norvegia. Trebuie să ne conectăm mai bine între noi pentru a transporta energia de acolo unde ea există, acolo unde e mai mare nevoie de ea. Investiția în surse regenerabile: avem suficient soare, suficient vânt, suficientă apă în UE pentru a genera mai multă energie din aceste surse. Astăzi, Comisia Europeană a propus un paceht amplu de investiții în hidrogen, să avem investiții masive și în această sursă de energie. Cu cât consumăm mai puțin, cu atât depindem mai puțin de Rusia, iar modalitatea principală pentru a ne reduce consumul este îmbunătățirea eficienței energetice”, a mai declarat vicepreședintele grupului PPE.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Dosarul de la CNSAS al lui Dan Șucu: "În 16.08.1984 a semnat un Angajament și a preluat numele conspirativ 'Mircea Crișan'"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România, printre cele zece țări UE care au cerut înăsprirea sancțiunilor împotriva sectorului energetic rusesc, scrie agenția PAP

Peste 600 de apartamente, 30 de şcoli şi șase ambasade au fost avariate în Kiev, „în atacul barbar al Rusiei asupra unor ținte civile”

Românii vor avea preţurile plafonate la energie şi gaze până în primăvara anului viitor. Iohannis a promulgat legea

Rețeaua de propagandiști ruși din Londra și legăturile cu promovarea lui Călin Georgescu

Partenerii noștri