Live

România primeşte 200 de milioane de euro din partea BEI pentru modernizarea reţelei de electricitate

Data publicării:
Valoarea totală a investiţiei este de 629 de milioane de euro.

România a primit aprobarea pentru o finanţare în valoare de 200 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI), bani care vor fi utilizaţi pentru modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei financiare, transmis joi Agerpres.

„În drumul său spre independenţa energetică, România are o nevoie uriaşă de investiţii în reţelele de energie electrică, motiv pentru care, din calitatea mea de membru în Boardul Directorilor al Băncii Europene de Investiţii, sunt bucuros să anunţ că am aprobat la BEI o finanţare în valoare de 200 de milioane de euro pentru ţara noastră, România mai face astfel un pas către a-şi atinge scopul de a avea o reţea de energie electrică modernă, solidă şi eficientă, pentru a deveni, astfel, o ţară independentă energetic şi un factor de stabilitate în regiune”, a declarat, în comunicatul citat, Mihai Precup, membru în Consiliul de Administraţie al BEI.

Reprezentantul BEI a precizat că instituţia financiară pe care o reprezintă va cofinanţa un proiect ce beneficiază de fonduri europene şi de resurse proprii ale beneficiarului.

Valoarea investiţiei este de 629 de milioane de euro, din care Banca Europeană de Investiţii finanţează 200 de milioane de euro, restul de 295 de milioane de euro din fonduri europene, iar 134 de milioane din surse proprii.

Potrivit sursei citate, operaţiunea BEI în favoarea României se referă, în principal, la consolidarea şi renovarea staţiilor, substaţiilor şi liniilor aeriene ale României pentru a extinde capacităţile de distribuţie a energiei electrice ale reţelei sale, pentru a facilita absorbţia şi distribuţia energiei electrice din instalaţiile de generare din surse regenerabile şi pentru a reduce autoconsumul.

Obiectivul include elemente din proiectul Carmen 1, o subcomponentă mai mică a operaţiunii totale (aproximativ 10-15% din investiţiile totale ale operaţiunii) şi un Proiect de Interes Comun (PCI), regional şi transnaţional al Uniunii Europene (UE) care implică reţele de electricitate atât din Bulgaria, cât şi din Ungaria.

Practic, scopul-cheie al investiţiei îl reprezintă extinderea conexiunilor din surse regenerabile la reţele şi îmbunătăţirea interconexiunii dintre reţelele de transport şi distribuţie din România, Bulgaria şi Ungaria.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Soția lui Duckadam a spus care e singura avere a ”Eroului de la Sevilla”. Emoționant: ”M-a pregătit de când m-a luat de soție”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric. Suma pe care ai fi câștigat-o investind la începutul anului

Investiție de mântuială. Orașul în care se construiește un al doilea heliport, deși primul, de 4,5 milioane de lei, stă închis de 3 ani

Bazin semiolimpic construit într-o comună fără canalizare și rețea de gaze. "Mobilizez și babele din jurul meu și ne ducem împreună"

Salina Turda se extinde. Cum va arăta noua mină de 10.000 de metri pătrați, cu 5 lifturi și alei suspendate din adâncul pământului

Partenerii noștri