Live

Prețurile gazelor naturale ar putea ajunge la niveluri record în această iarnă

Data publicării:
Prețurile la gaze naturale ar putea atinge niveluri-record în această iarnă, estimează o analiză Reuters Foto: Inquam Photos / George Călin

Prețurile gazelor naturale din Olanda, care sunt de referință în nord-vestul Europei, au crescut cu 80% în ultimele trei luni, până la maxime istorice, în timp ce gazul natural lichefiat (LNG) din Asia este la cel mai mare nivel din ultimii opt ani. În condițiile în care temperaturile ridicate din emisfera nordică duc la scăderea stocurilor pe piețele-cheie, prețurile gazelor naturale ar putea ajunge la niveluri record în această iarnă, arată o analiză Reuters, preluată de Mediafax.

„Nivelurile din depozite sunt destul de scăzute în multe locuri, întrucât o vară fierbinte înseamnă că nu există prea multe șanse de a crește stocurile, deci acest lucru ar putea deveni o problemă la iarnă, mai ales dacă vor fi din nou temperaturi scăzute”, a declarat un comerciant din Singapore.

De ce au crescut prețurile europene ale gazelor

Depozitele europene de gaze sunt în prezent pline în proporție de 50% până la 60%, comparativ cu 80% vara trecută, spun analiștii.

„Există un risc real ca Europa să intre în sezonul de iarnă cu stocuri reduse, ceea ce este de natură să influențeze prețurile”, estimează analiștii ING.

Prețurile la hub-ul olandez TTF au crescut cu 32% în ultima lună, la niveluri maxime, alimentate de întreruperile pentru mentenanța de vară din Norvegia, de aprovizionarea scăzută cu LNG, de prețurile ridicate ale carbonului și de stocurile scăzute.

Gazprom a renunțat să rezerve capacități suplimentare de tranzit pentru gaze, pentru a satisface cererea, situație care sporește riscurile de creștere a prețurilor în Europa, menționează analiștii.

În SUA prețurile futures ale gazelor naturale au atins nivelul maxim pe 31 de luni. Timera Energy preconizează temperaturi peste medie până în septembrie și niveluri de stocare sub media pe cinci ani. Evoluția actuală a pieței futures sugerează că prețurile vor rămâne peste 4 dolari pe MMBtu până în martie 2022.

Ce se întâmplă pe piața asiatică de gaz lichefiat

Comercianții cred că prețurile medii din iarnă vor depăși vârfurile de anul trecut, când înghețul din nordul Asiei a trimis LNG în creștere cu peste 200%, arată o analiză Reuters, preluată de Mediafax.

Prețul mediu pentru un contract de derivate LNG în decembrie în Asia de Nord-Est este de aproximativ 17,65 dolari pe mmBtu și de aproximativ 17,80 dolari pe mmBtu pentru ianuarie, a spus o sursă din Singapore.

Pentru comparație, prețurile de livrare în decembrie anul trecut a fost în medie de aproximativ 11,50 dolari pe mmBtu, iar în ianuarie s-au apropiat de aproximativ 17 dolari pe mmBtu.

Asia de Est, care găzduiește primii doi importatori de LNG din lume, Japonia și China, a primit cu 18 milioane de tone mai mult în primele șapte luni ale anului 2021 decât în ​​2020, a spus Xi Nan, vicepreședinte al piețelor de gaze și energie la Rystad Energy.

Japonia a stimulat importurile de LNG pentru a evita o criză de energie ca urmare a temperaturilor crescânde, în timp ce firmele chineze cumpără pentru a satisface cererea maximă din regiunile sudice și pentru a depozita pentru iarnă.

În ceea ce privește oferta, aproape 30 de milioane de tone de LNG suplimentare sunt așteptate anul acesta, dar vor fi absorbit rapid de primele două regiuni consumatoare din Europa și Asia, spun analiștii. Cele două piețe se vor lupta pentru aprovizionarea cu LNG în această iarnă, mai ales dacă vor fi temperaturi scăzute.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant. „Diferența e plata furnizorilor, a angajaților, a materiei prime”

Orbán, la conferința privind schimbările climatice, din nou altfel decât UE : „Trebuie să continuăm să folosim combustibili fosili”

Gazda conferinței pentru climă COP29 spune că „petrolul este un dar de la Dumnezeu” 

China este „îngrijorată” de planurile lui Trump legate de climă „și de Statele Unite după alegeri”. Reacții la Beijing

Partenerii noștri