Live

Prețul petrolului a scăzut cu 10% din cauza îngrijorărilor legate de o posibilă recesiune. În SUA a ajuns sub 100 de dolari barilul

Data actualizării: Data publicării:
Sondă petrolieră. Foto: Profimedia Images

Petrolul a înregistrat cea mai proastă zi de tranzacționare din ultimele aproape trei luni, deoarece temerile de recesiune au cuprins piețele, acest lucru ducând la o scădere a livrărilor, potrivit bloomberg.com.

Contractele futures pe țițeiul West Texas Intermediate s-au stabilizat marți la sub 100 de dolari barilul, după o scădere cu peste 8%, cea mai mare din 9 martie. Sentimentul de a lua în considerare o reducere a riscurilor s-a răspândit pe piețe, din cauza îngrijorărilor crescânde că o încetinire a economiei globale va reduce în cele din urmă cererea.

Până la ora 16:10 GMT (18:10 la Paris), țițeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în septembrie era în scădere cu 9,05%, la 103,23 dolari, după ce scăzuse cu aproape 10%. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în august, a scăzut cu 8,48%, la 99,24 dolari, coborând sub 100 de dolari pe baril.

Prețurile petrolului au fost predispuse la fluctuații abrupte, deoarece mulți comercianți s-au retras după ce Rusia a invadat Ucraina, dizolvând lichiditățile din piață. Cea mai recentă scădere a avut loc în momentul în care acțiunile au scăzut și s-a apreciat dolarul. Citigroup Inc. a spus că țițeiul ar putea scădea la 65 de dolari în acest an, în cazul unei recesiuni.

Prețurile petrolului au fost sub presiune în ultima lună, deoarece băncile centrale majorează în mod agresiv ratele dobânzilor. Totuși, stocurile se apreciază enorm. Arabia Saudită și-a majorat prețurile de vânzare către Asia, marți. Prețul țițeiului Arab Light va fi cu 9,30 USD peste valoarea de referință regională în august, o creștere de 2,80 USD.

„Prețurile țițeiului au scăzut, deoarece preocupările legate de scăderea cererii încep să depășească temerile legate de livrările reduse”, a declarat Fawad Razaqzada, analist de piață la City Index. „Un număr tot mai mare de analiști se așteaptă ca multe dintre principalele economii ale lumii să sufere o creștere negativă în următoarele câteva luni, iar acest lucru va trage SUA într-o recesiune”.

La teama de recesiune au contribuit și autoritățile din Shanghai, care  au început testarea în masă pentru Covid, în nouă districte, după ce au detectat mai multe cazuri în ultimele două zile, punând sub semnul întrebării redresarea cererii într-una dintre cele mai mari țări consumatoare de petrol din lume. Testarea suplimentară îngrijorează însă, pentru că în urma unor rezultate proaste ar putea fi implementate mai multe blocaje.

În timp ce contractele futures au fost presate de amenințarea unei încetiniri economice globale, perioadele cheie ale pieței rămân robuste totuși, indicând faptul că încă există o cerere solidă pentru aprovizionare pe termen scurt. La această situație au contribuit și o grevă în Norvegia, precum și întreruperea aprovizionării din Libia.

Știrea este îmbucurătoare pentru președintele Biden, pentru că prețurile de vânzare cu amănuntul la benzină în SUA au scăzut sub 5 dolari pe galon, record atins la jumătatea lunii iunie. Media națională ajunge acum la 4,80 de dolari pe galon, conform ultimelor cifre raportate de clubul auto „AAA”.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida eforturilor europene

Ucraina scapă de o datorie de 4,7 miliarde de dolari față de SUA. „Am făcut pasul stipulat în lege către anularea acelor împrumuturi"

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

Partenerii noștri