Orașul cu cea mai ieftină încălzire din țară. Cum a ajuns să coste gigacaloria de trei ori mai puțin decât în alte localități
Locuitorii unui oraș din Bihor plătesc cele mai mici facturi la încălzire din țară. Costul unei gigacalorii în Beiuș este de 82 de lei, de trei mai mic din Oradea. Explicația este simplă: de aproape două decenii blocurile și casele, dar și spitalele ori școlile din municipiu sunt încălzite cu ajutorul apei geotermale. În acest fel și oamenii de afaceri din oraș au reușit să-și reducă cheltuielile.
Despăgubiri de 350.000 euro și închisoare cu suspendare în cazul tragediei din Bihor: doi tineri au murit, fetița lor scăpând cu viață
Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie noi zac nefolosite în spitalele din Bihor
Cum arată viața la bloc, într-un oraș în care oamenii se încălzesc și astăzi cu sobe pe lemne
Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Un interlop din Oradea a fost arestat preventiv pentru că și-a hărțuit soția cu aproape 1.700 de mesaje și telefoane în doar o lună
Un copil de 8 ani a murit în timpul unui curs de înot
Ce spune Bolojan despre rolul lui Iohannis în formarea Coaliției. „Electoratul PNL care nu s-a regăsit e mai mare decât cel dur al PSD”
Răsturnare de situație într-un oraș din Bihor. Primarul în funcție a câștigat alegerile la 1 vot diferență
Daniel Fărcuț este directorul unei firme de confecții din Beiuș, iar de cinci ani folosește un sistem de încălzire cu apă geotermală. Astfel a redus semnificativ cheltuielile.
„- Este o încălzire prin pardoseală, este un puffer mare și merge apa-n pardoseală printr-o pompă.
- Ați văzut o schimbare?
- O schimbare este prețul foarte ieftin, undeva la 1400 de metri pătrați se plătește 800 de lei pe lună", a explicat Daniel Fărcuț.
Cheltuieli mai mici cu încălzirea au toți cei care folosesc ca sursă apa geotermală.
„Încălzim o suprafață de aproximativ 2500 de metri pătrați, cu un cost lunar în jur de 3000 de lei", susține Monica Ștefănică, directoarea unei grădinițe.
Zăcământul de sub oraș este exploatat de aproape 20 de ani, iar acum toate instituțiile publice și mai bine de 70% din locuințele din Beiuș sunt încălzite cu ajutorul apei geotermale.
„În '99 se fora prima sondă în Beiuș. Actualmente avem trei foraje, două de exploatare și unul de reinjecție. Adâncimea de forare e aproximatix 2200-2500 de metri", a precizat Petru Mledea-Căluș, primarul Beiușului.
"Temperatura este undeva pe la 80 de grade, după aceea ajunge la acest punct termic sau modul, trece prin schimbătorul de căldură și după aceea pleacă la consumatorii casnici, la bloc", a detaliat Petrică Bocoi, operator punct termic.
Primarul Beiușului spune că „tot ce înseamnă blocuri de locuințe, instituții, spital, școli e încălzit cu apă geotermală, iar din casele particulare - doar un procent de 35%".
Sistemul presupune costuri reduse, astfel că prețul gigacaloriei în municipiul bihorean este de 82 de lei. Spre comparație, orădenii plătesc 276 de lei pe gigacalorie.
„- E o alternativă mai bună decât cea cu lemn?
- Da sigur că da, în perspectivă lemnele se vor scumpi, mai ales că există niște exporturi aiurea de lemne", spune un localnic.
Pe lângă folosirea apei geotermale ca sursă de încălzire, autoritățile din Beiuș vor să dezvolte un proiect prin care să exploateze calitățile terapeutice ale acesteia.
Și Oradea are în plan încălzirea a peste șase mii de apartamente cu ajutorul apei geotermale. Valoarea proiectului este de 19 milioane de euro.
Reporter: Andrada Rește
Operator: Ticu Gheorghiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News