Exclusiv Mircea Fechet. Nu va exista „taxa pe soare”. Sper ca programul să se încheie când și pe ultimul acoperiș va exista un panou solar
Mircea Fechet a vorbit marți seara, în exclusivitate la Digi24, despre „taxa pe soare” și despre programul Casa Verde, al panourilor fotovoltaice. Ministrul Mediului spune că nici la ministerul pe care îl conduce, și nici în Guvern nu s-a vorbit despre o astfel de taxă, care ar putea totuși să apară în 2026, potrivit unor surse. Mai multe asociații și jurnaliști au aflat că ANRE ar pregăti infrastructura necesară taxei chiar din 2024. „Cred că acest fenomen, prin care fiecare român își produce propria energie verde, trebuie încurajat”, a spus ministrul Mediului, care a precizat că, totuși, nu știe ce se va întâmpla în 2026, totul ținând de guvernul care va fi atunci. În ceea ce îl privește, Fechet a spus că speră ca acest program să se încheie „când și pe ultimul acoperiș din România va exista un panou solar”.
Ministrul Mediului, după un weekend marcat de alerte meteo: „Am trecut cu bine peste acest ciclon. Prognoza meteo părea mai gravă”
Cum se pregătesc autoritățile pentru ciclon
Urșii cerșetori de pe Transfăgărășan vor fi relocați
Momentul în care un urs atacă o mașină pe Transfăgărășan. Animalul mușcă geamul unui pasager
Ministrul Mediului: Săptămânal sunt amendate persoane pe Transfăgărășan pentru că hrănesc urșii
Mii de tone de gunoi și deșeuri intră lunar în România sub formă de donații. Ministrul Mediului trage un semnal de alarmă
Incendiile de pădure din România ar putea fi, în câțiva ani, la fel de puternice ca cele din Grecia
Fechet: Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara: „În fiecare an pierdem 1000 de hectare de teren arabil”
Record de coduri roșii în iunie. Un comitet pentru situații de urgență a luat măsuri pentru a preveni inundațiile după furtuni
Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: O controversă în toată regula în legătură cu „taxa pe soare”. Adică o taxare a autoconsumului. Ar fi vorba despre cât consumă o gospodărie din energia solară creată de panourile fotovoltaice montate. Ministrul Energiei spune că această intenție ar exista pentru 2026. Mai multe asociații și jurnaliști au aflat că ANRE pregătește introducerea acestei taxe chiar din 2024.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: În ceea ce privește această taxă, nici în Ministerul Mediului, nici în Guvern nu am auzit discutându-se despre taxarea prosumatorilor. Cred că acest fenomen, prin care fiecare român își produce propria energie verde, trebuie încurajat.
Ceea ce ține de mine, adică finanţarea panourilor fotovoltaice, nu poate decât să crească de la an la an. În 2024 ne-am propus un buget record pe care niciodată nu l-a mai avut Administrația Fondului pentru Mediu – două miliarde de lei, bani pe care îi vom investi în panouri fotovoltaice.
Și spun din nou: sper că ne oprim când și pe ultimul acoperiș din România va exista un panou solar care să asigure nu doar un mediu mai curat, dar și facturi mai mici pentru familia care locuiește în acea casă.
Cosmin Prelipceanu: Ce este cu pragul acesta de 8%?
Mircea Fechet: Nu mi-e foarte clar. Știu că există niște praguri, pe care odată depășite, statele ar putea să vadă mai departe ce fac cu prosumatorii. Îi încurajează în continuare, nu-i încurajează... Cred că astăzi avem mare nevoie de energie verde.
Ce va fi în 2026 nu știu, pentru că nu știu ce guvern va fi atunci și nu știu în baza cărui program de guvernare va fi un guvern atunci. Este greu de anticipat.
Cosmin Prelipceanu: Ați avut o sincopă serioasă pentru Casa Verde 2023. La sfârșitul anului ne spuneați că în ianuarie va reporni.
Mircea Fechet: E un lucru de care ne-am ținut de cuvânt. E adevărat că doar 20.000 de beneficiari au fost deja validați, suntem limitați de restricțiile bugetare, dar asta se întâmplă doar până la momentul la care aprobăm bugetul AFM-ului. Din acel moment, putem să-i validăm foarte repede și pe restul de 70.000. Știu cât e de greu să ți se instaleze panourile fotovoltaice pe casă, avem situații în care oamenii așteaptă de luni de zile. Ei nu au nicio vină că ne-am judecat cu o firmă, că procesul a fost suspendat de o curte de apel, că acum suntem limitați de buget.
Ce pot să spun e că bugetul pe 2024 se va epuiza mult mai repede și mai eficient decât cel aferent anului 2023.
Cosmin Prelipceanu: Pentru 2024, va fi tot 20.000 de lei pentru o familie?
Mircea Fechet: Propunerea pe care o voi face va fi similară cu bugetul anului 2023, respectiv 20.000 de lei pentru fiecare familie care urmează să beneficieze de aceste panouri.
Cosmin Prelipceanu: Vor rămâne aceleași condiții? Adică îți poți pune panouri numai pe casa unde locuiești cu adresa din buletin?
Mircea Fechet: Să știți că panouri fotovoltaice se pot pune și pe alte case, cu condiția să ai dreptul de folosință al respectivului acoperiș. Din acest punct de vedere dorim să flexibilizăm programul, să nu restrângem. O familie poate să beneficieze de acordul vecinului care poate nu e interesat de proiect.
Putem să ne punem pe casa de la țară, dacă locuim într-un oraș. Sunt chestii de natură tehnică, ce pot fi puse în aplicare fără probleme.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News