Live

Ministerul Energiei anunță că a modificat Strategia Energetică a României 2025-2035 după consultarea publică

Data publicării:
Sebastian Burduja, ministrul Energiei / Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Energiei anunţă vineri că a integrat sugestiile primite de la actorii din societatea civilă, mediul academic şi industrie referitoare la proiectul „Strategiei Energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050” şi a publicat varianta actualizată.

Potrivit Ministerului Energiei, procesul de consultare publică s-a derulat în perioada 14 iunie – 13 iulie 2024, iar o dezbatere cu părţile interesate s-a organizat pe data de 3 iulie la sediul Institutului Naţional de Statistică.

„În perioada de consultare s-au recepţionat 48 de puncte de vedere scrise din partea actorilor interesaţi, cu sute de sugestii punctuale. Tot în această perioadă s-a desfăşurat consultarea interinstituţională, Ministerul Energiei beneficiind de punctele de vedere ale celorlalte instituţii publice cu responsabilităţi în domeniu”, precizează instituţia, citată de News.ro.

„Facem încă un pas în adoptarea unei strategii naţionale care va ghida dezvoltarea sectorului energetic într-un mod coerent, bine planificat. Ultima strategie energetică a fost adoptată acum 17 ani, pentru perioada 2007-2020. Aveam deci o necesitate stringentă să adoptăm un nou document programatic. Printre noutăţile Strategiei faţă de documentele programatice precedente aş enumera: imperativul garantării securităţii energetice a Republicii Moldova, accentul pe scăderea preţurilor energiei pentru consumatori casnici şi industriali, dezvoltarea capacităţilor de stocare, securitate cibernetică şi construirea unui lanţ de aprovizionare local cu tehnologii şi materiale necesare tranziţiei verzi. Menţionez că această Strategie a fost elaborată de experţii din Ministerul Energiei, alături de cei din companiile şi instituţiile din subordine, precum şi de membrii Consiliului Onorific pentru Energie. Nu a fost folosit niciun leu de la bugetul public pentru consultanţă externă.”, arată Burduja.

Potrivit acestuia, evoluţiile regionale, contextul climatic şi situaţia economică crează o multitudine de provocări şi totodată de oportunităţi pentru România, în special în domeniul energiei.

„Trebuie să răspundem provocărilor inovativ, şi să utilizăm oportunităţile inteligent. Strategia Energetică este despre investiţii care aliniază sectorul energetic la nevoile României de mâine. O Românie cu energie sigură, ieftină şi curată”, a spus ministrul Energiei.

Ministerul mai arată că sectorul energetic este un pilon esenţial al procesului de dezvoltare a României în ansamblul său.

„Viziunea Strategiei Energetice a României este de dezvoltare a sectorului energetic în condiţii de securitate, sustenabilitate, creştere economică şi accesibilitate. Sectorul energetic trebuie să garanteze disponibilitatea neîntreruptă a produselor şi serviciilor energetice la preţuri accesibile pentru toţi consumatorii, într-un mod cât mai prietenos cu mediul. România se confruntă cu provocări majore cauzate de fluctuaţiile pieţei, schimbări climatice şi vulnerabilităţi regionale, amplificate de războiul din Ucraina şi de poziţia geostrategică la frontieră estică a Uniunii Europene. În aceste condiţii, este necesară dezvoltarea unui sector energetic rezilient, capabil să răspundă rapid şi eficient în orice tip de criză”, subliniază Ministerul Energiei.

„În contextul necesităţii de accelerare a tranziţiei verzi şi de îmbunătăţire a securităţii energetice, Strategia Energetică îşi propune să asigure complementaritatea între: menţinerea unor preţuri accesibile şi susţinerea competitivităţii economice; tranziţia graduală de la combustibili fosili la surse de energie regenerabilă şi/sau cu emisii reduse de carbon; dezvoltarea capacităţilor de stocare; îmbunătăţirea eficienţei energetice; diversificarea surselor de energie autohtone; întărirea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei; încurajarea creşterii consumului intern în condiţii de eficienţă; flexibilizarea reţelelor şi crearea unei pieţe competitive şi performanţe care să ofere consumatorilor un rol central. România dispune de angajamentul ferm, resursele naturale, financiare şi umane pentru modernizarea sectorul energetic şi afirmarea drept un lider regional. Sectorul energetic trebuie să fie pregătit să susţină transformarea economiei în ansamblu şi să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii”, se arată în comunicat.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nuclearelectrica a semnat cu un consorțiu de companii din SUA, Canada și Italia contractul pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Cum stă România cu depozitele de gaze în această iarnă. Anunțul ministrului Energiei

Nepotul lui Ciolacu vinde firmele de parcuri fotovoltaice după ce a semnat contracte de finanțare PNRR de 84 milioane euro (Hotnews)

Facturile la curent s-ar putea dubla după ridicarea plafonării de la 1 aprilie 2025. Ce explicații a oferit Sebastian Burduja

Partenerii noștri