Live

Investiții de 12,4 miliarde de euro în sistemul energetic până în 2025, potrivit Planului de Relansare Economică

Data publicării:
Termocentrala. Foto: GettyImages

Guvernul are în vedere investiții în valoare de 12,48 de miliarde de euro în Sistemul Energetic Naţional pentru perioada 2020 - 2025, potrivit Planului naţional de investiţii şi relansare economică. 

Pentru energia verde, sunt planificate investiţii de 4,6 miliarde de lei în parcuri eoliene onshore (300 MW) şi offshore (300 de MW), precum şi noi capacităţi de producţie hidro (Retezat, Vidraru, Mărişelu, Avrig, Bistra, Livezeni etc.), în valoare de 1,6 miliarde de lei.

De asemenea, investiţiile strategice ale Romgaz se ridică la de 15,69 miliarde de lei, în centrale electrice cu turbine cu gaze (Iernut, Mintia), dezvoltarea proiectelor offshore Neptun Deep, Est Rapsodia şi Trident de la Marea Neagră, fabrică de metanol (greenfield), noi capacităţi energetice în parteneriat cu companii private (Chimcomplex, Alro, Liberty Galaţi etc.).

În următorii cinci ani, planul de restructurare şi decarbonare al Complexului Energetic Oltenia S.A este în valoare de 7,2 miliarde de lei.

O altă prioritate de investiţii este creşterea capacităţii de producţie a energiei electrice pe bază nucleară cu cel puţin o unitate până în 2030 şi prelungirea duratei de operare a Unităţii 1 cu încă 30 de ani, însă aici nu este precizată nicio sumă.

Pentru creşterea capacităţii liniilor de transport a energiei electrice şi de interconexiune transfrontalieră se vor investi circa 4,6 miliarde de lei.

De asemenea, investiţiile în sistemul naţional de transport al gazelor naturale şi pentru interconectarea cu sistemul internaţional de transport se vor ridica la 9 miliarde de lei.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Românii vor avea preţurile plafonate la energie şi gaze până în primăvara anului viitor. Iohannis a promulgat legea

(P) Cripto pentru începători: Sfaturi de investiții pentru cei care au primul contact cu lumea activelor digitale

Partenerii noștri