Live

Exclusiv Indiciile care au alarmat autoritățile române în privința vânzării E.ON către compania maghiară MVM: „Legăturile cu Gazprom” VIDEO

Data publicării:
sebastian burduja
Sebastian Burduja atrage atenția asupra legăturilor companiei maghiare MVM cu Gazprom. Foto: Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a detaliat joi, la Digi24, care au fost semnalele de alarmă descoperite de autoritățile române în privința intenției companiei maghiare MVM de a cumpăra furnizorul român de gaze și curent E.ON. Burduja spune că ofertsa maghiarilor este mult supraevaluată față de valoarea de piață și, în plus, există temeri față de legăturile MVM cu Gazprom și alte companii din Rusia. Ministrul a precizat că decizia privind aprobarea sau respingerea tranzacției o va lua Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.

Ministerul Energiei se opune vânzării diviziei de furnizare de gaze și curent electric a E.ON Energie România către compania maghiară MVM, invocând riscuri la adresa securității naționale.

Ministrul Sebastian Burduja a detaliat joi dimineață, la Digi24, ce anume le-a ridicat semne de alarmă autorităților române legat de oferta companiei maghiare.

Primul semn de alarmă a venit chiar din valoarea ofertei maghiarilor.

„Sunt mai multe temeri pe care le avem. Pe de o parte, sursa fondurilor pentru această tranzacție, care pare supraevaluată. Pe piața românească, acum aproximativ un an, s-a vândut o companie de furnizare - cam la jumătate față de E.ON Furnizare - cu 15 milioane de euro. Deci cu multe alte lucruri, chiar dacă le punem în plus, nu se poate ajunge la 200 și ceva de milioane de euro. Asta este o temere.

A doua, legăturile companiei MVM cu Gazprom și alte companii din Federația Rusă. Practic, temerea este că ei accesează un preț mult mai mic la gaze sau la alte echipamente, inclusiv în zona nucleară, ceea ce permite companiei MVM să ofere, de exemplu, mai mulți bani pentru această tranzacție. Trebuie să analizăm lucrurile acestea”, a declarat Sebastian Burduja.

El a mai vorbit de temeri privind protecția datelor celor peste trei milioane de clienți ai E.ON România.

Ministrul a precizat că în curând se va întruni Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe, care va decide în privința tranzacției.

„Comisia va face o analiză aprofundată și va lua o decizie. Dacă nu aprobă această tranzacței, în mod evident tranzacția nu se întâmplă.”

Sebastian Burduja a adăugat că România poate lua o astfel de decizie și că la fel au făcut și alte țări (Spania), care au blocat tranzacții tot cu companii maghiare, în domeniul feroviar, din aceleași „rațiuni de securitate națională”.

Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu intenția MVM Group de a achiziționa E.ON, fiind semne că tranzacția poate avea impact asupra securității naționale.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ajunge! Scrisoarea prin care Ion Țiriac anunță ”revoluția”: ”Românul bogat e gata să acționeze financiar și în instanță”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sebastian Burduja îi răspunde lui Nicușor Dan: Primăria Capitalei are „datorii imense” la ELCEN

Sebastian Burduja, întrebat dacă gazul din importuri provine din Rusia: Molecula de gaz nu are steag

România importă masiv gaze. „Niciun român nu va rămâne fără gaz”, asigură Burduja. Anunț despre plafonarea prețurilor la energie

Cum va arăta schema de compensare pentru energie după 1 aprilie. Burduja: „Vrem să evităm creşteri bruşte ale facturilor”

Partenerii noștri