Live

Germania vrea să impună o taxă pe profiturile excesive ale companiilor din energie, preconizând venituri de 3 miliarde de euro

Data publicării:
Cotaţia barilului de ţiţei Brent creşte după plafonarea preţului la petrolul rusesc. Foto: Profimedia Images

Ministerul de Finanţe din Germania intenţionează să introducă o taxă de 33% pe profiturile excesive ale companiilor cu activităţi în domeniul petrolului şi gazelor naturale, anunţă publicaţia Die Welt. Guvernul german se aşteaptă la venituri suplimentare de aproximativ trei miliarde de euro.

Firmele din sectorul petrolului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinarea petrolului ale căror profituri în 2022 şi în 2023 sunt cu peste 20% mai ridicate decât nivelul mediu al profitului din perioada 2018-2021 vor trebui să plătească taxa suplimentară, se arată într-un proiect de document citat de Die Welt, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

În septembrie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, şi o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de către producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine.

Conform Die Welt, guvernul german vrea să folosească veniturile obţinute din taxarea profiturilor excesive ale companiilor din sectorul petrolului şi gazelor naturale pentru a finanţa introducerea unei frâne de urgenţă la preţurile la gaze şi electricitate.

Ministerul de Finanţe se aşteaptă la venituri suplimentare de aproximativ trei miliarde de euro, susţine publicaţia germană, precizând că oficialii instituţiei nu au comentat informaţia.

Cancelarul Olaf Scholz anunţase în septembrie deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de a veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Submarine, rachete, artilerie. Bundestagul aprobă planuri de achiziții pentru Apărare în valoare de 21 de miliarde de euro

Mărturii cutremurătoare ale martorilor care au văzut cum s-a întâmplat atacul de la târgul de Crăciun din Magdeburg

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Partenerii noștri