Live

Exporturile de gaze ale Gazprom au fost în 2022 la cel mai scăzut nivel din acest secol

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Exporturile de gaze ale grupului rus Gazprom către principalele sale pieţe externe aproape s-au înjumătăţit în 2022, atingând cel mai scăzut nivel de la începutul secolului, în condiţiile în care livrările în Europa au fost reduse semnificativ după invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Gigantul controlat de statul rus a extras în acest an 412,6 miliarde metri cubi de gaze, cu 20% mai puţin decât în 2021, din care 100,9 miliarde metri cubi au fost destinaţi exportului, a declarat miercuri directorul general Alexey Miller, în conferinţa de presă de la final de an. Este vorba de o scădere a exporturilor cu 46% comparativ cu 2021.

„Ţin să subliniez că 2022 a fost un an foarte, foarte dificil”, a spus Alexey Miller, menţionând în special „schimbările radicale de pe pieţele de energie”, care au apărut ca urmare a sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei, ca represalii la intervenţia militară în Ucraina.

În 2021, Rusia a fost, prin Gazprom, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale şi principalul furnizor al Uniunii Europene, însă, între timp, cele 27 de state membre UE şi-au redus semnificativ importurile din Rusia, astfel că în prezent gazele ruseşti reprezintă mai puţin de 10% din importurile de gaze ale statelor UE, potrivit Comisiei Europene.

Gazprom nu a oferit cifre privind exporturile sale în fiecare ţară în parte. În acest moment gazele naturale ruseşti ajung în Europa printr-unul dintre punctele de la frontiera Rusiei cu Ucraina, precum şi printr-o ramură a conductei TurkStream, care trece prin Turcia, Serbia şi Ungaria.

În paralel, Gazprom şi-a majorat treptat livrările de gaze spre China, astfel că în luna decembrie volumul livrărilor zilnice a depăşit nivelurile prevăzute în contract, iar în unele zile au fost atinse chiar valori record.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Burduja, despre preluarea E.ON Energie România de către maghiarii de la MVM: Ne vom apăra interesele economice şi de securitate

ANAF dezminte că implementarea e-Factura riscă să lase milioane de români fără energie şi gaze naturale

Compania Moldovagaz anunță că Republica Moldova are gaze naturale pentru toată iarna

Republica Moldova a instituit starea de urgenţă. Țara riscă să rămână fără gaze în urma unei dispute cu Gazprom

Partenerii noștri