Live

Doar 3 state UE au dependență scăzută față de importurile de energie. Cum stă România

Data actualizării: Data publicării:
Piaţa de energie a devenit complet liberalizată la 1 ianuarie. Foto: Getty Images

Estonia, Danemarca şi România sunt statele din Uniunea Europeană cu cea mai scăzute dependenţă faţă de importurile de energie, potrivit datelor aferente anului 2016 publicate vineri de biroul european de statistică Eurostat.

Astfel, ponderea importurilor în necesarul de energie a fost de numai 6,8% în Estonia, 13,9% în Danemarca şi 22,3% în România. Un nivel relativ scăzut al acestor ponderi a mai fost în 2016 în Polonia (30,3%), Suedia (31,9%) şi Cehia (32,8%).

La polul opus, cel mai ridicat nivel al dependenţei de importurile de energie a fost înregistrat în 2016 în Malta (uşor peste 100% datorită acumulării de stocuri), Cipru (96,2%) şi Luxemburg (96,1%). Ponderi mari ale importurilor în necesarul energetic au mai fost înregistrate în Italia (77,5%), Lituania (77,4%) şi Belgia (76%).

Între cele cinci state membre care au cel mai mare consum de energie, Marea Britanie şi Franţa au cea mai redusă dependenţă de importuri, cu o pondere de 35,3%, respectiv de 47,1%, spre deosebire de Germania (63,5%), Spania (71,9%) şi Italia (77,5%).

Sursa: News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Care este legătura dintre studii și nivelul de trai. Aproape o treime dintre locuitorii Uniunii Europene, fără școală, se simt săraci

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE pentru a opta lună la rând

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

Partenerii noștri