Live

Video Câmpina, cea mai însorită localitate din țară, a fost locul unui experiment acum 50 de ani pentru încălzirea locuințelor

Cătălin Firoiu Data actualizării: Data publicării:
Foto: captură video Digi24

Câmpina, cea mai însorită localitate din România, a început anul cu record național de căldură pentru luna ianuarie: plus 20,8 grade Celsius. Meteorologul care a înregistrat temperatura spune că localitatea de la poalele Văii Prahovei este perfect protejată de dealuri. De aceea, iernile sunt blânde în Câmpina, verile niciodată toride, iar numărul zilelor însorite depășește 180 anual. În anii 1970, cercetătorii români au construit o casă solară și au căutat să găsească rețeta încălzirii pe timpul iernii doar cu ajutorul soarelui și apei. După 1990, a fost însă abandonată.

Câmpina - când treci podul Doftanei dinspre Ploiești către Comarnic, o lași mereu la dreapta. Cățărată pe platou, între dealuri, i-a fost șevalet lui Grigorescu, cândva, și miracol petrolier. Multe povești are Câmpina Prahovei. Una este despre soarele care o luminează ca pe nicio altă localitate din țară. Peste 180 de zile pe an, arată măsurătorile meteo. Pe la 1970, cercetătorii au fost siguri că pot încălzi locuințele câmpinenilor doar cu apă și soare. Se spune că Elena Ceaușescu i-a alocat resurse nelimitate proiectului „Casă solară Câmpina”. Clădirea mai există, cu tot cu panourile solare. Dar e în paragină. S-a furat din ea tot.

Aurel Roman, localnic: „Toată construcția avea o instalație de circulație a apei cu panouri. Se pot vedea. Acum sunt sparte. Jos avea niște boilere foarte mari în care circula apa încălzită de aici, după care venea în calorifere.

Dacă nu s-ar fi degradat, cred că și acum ar fi dat rezultate. Le-au spart. Erau geamuri securizate la fiecare... Se vede de cum s-au spart. Avea două apartamente foarte spațioase, foarte frumoase. Dar a fost ținută pentru studiu.

Tot s-a furat. S-au furat și cablurile din pereți. Aveau toate dotările. Inclusiv frigidere, televizoare, tot. Mobilier... Tot a dispărut. N-a mai interesat pe nimeni”.

Se spune că proiectul „Casă solară Câmpina” a fost abandonat din cauză că panourile n-au putut încălzi apartamentele de studiu la o temperatură optimă. Dincolo de experiment însă, soarele continuă să lumineze Câmpina așa cum știe. La debut de an a încălzit aerul chiar pentru record național.

Roxana Roman, meteorolog stația Câmpina: „Terasa Câmpinii este înconjurată de dealuri. Și aceasta face ca climatul să fie unul blând. Iarna fără excese și vara la fel.

Deținem și recordul pe țară la o temperatură înregistrată în decembrie, de 23,4 grade. Iar anul acesta, surprinzător, am depășit recordul de acum 83 de ani, la o temperatură de pe 2 ianuarie, însemnând de 20,8. Iar acum 83 de ani au fost 20,6, pe 19 ianuarie 1939”.

Știu românii de blândețea soarelui la Câmpina. S-au umplut dealurile cu proprietăți frumoase, în ultimele decenii. E plin orașul de bucureșteni, ploieșteni, târgovișteni. Peste 35 de mii de suflete trăiesc în municipiul prahovean. Și măcar, din punct de vedere termic, le este bine.

- „Clima la noi așa a fost dintotdeauna. Datorită văilor din lateralele orașului”.

Reporter: Sunt cele mai blânde ierni aici?

„- Sunt cele mai blânde și cele mai calde. Și vara la fel. Nu bate vântul foarte des. O dată la o lună, două. Tot Cornu și toată Voila sunt numai din București veniți”.

Reporter: Au venit la căldură?

- „La căldură, la aer curat... Toate bune!

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

(P) Predictibilitate și sustenabilitate cu contractele Green PPA de la ENGIE

Las Vegas vrea să devină un oraș verde. Metropola are instalații solare și reutilizează apa

Casele eficiente energetic devin obligatorii până în 2050. Cum arată și cât costă astăzi o locuință construită corect

„Sfârșitul unei ere”. Marea Britanie devine primul stat G7 care renunță la energia din cărbune

Partenerii noștri