Live

Administrația Trump 2.0 va face rău planetei și va deschide ușa rivalilor din domeniul energiei verzi, spune șefa UE pentru climă

Data publicării:
Colaj foto: Teresa Ribera și Donald Trump / Surse foto: Profimedia Images

Donald Trump, care distruge eforturile Statelor Unite în domeniul climei, le va da putere rivalilor să controleze industriile de mâine, a declarat Teresa Ribera, principalul oficial european în domeniul concurenței și al schimbărilor climatice, într-un interviu pentru POLITICO.

„Nu este o veste bună că un mare jucător precum Statele Unite ale Americii decide să meargă într-o direcție diferită”, a spus Teresa Ribera într-un interviu la biroul său din Bruxelles. „Nu este o veste bună pentru nimeni. Dar, ori de câte ori există un jucător mare care decide să abandoneze, vor intra alți jucători.”

Ribera se află în a treia săptămână ca vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, unul dintre cei șase care ajută la conducerea ramurii executive a Uniunii Europene. Portofoliul ei însă o face mai puternică. Un oficial veteran în domeniul climei, Ribera este responsabilă cu asigurarea unei „tranziții curate, juste și competitive” de la economia UE de combustibili fosili. Ea conduce, de asemenea, puternica divizie a UE care controlează ajutorul de stat și politica antitrust. Pe hârtie, asta o face pe Ribera unul dintre cei mai influenți directori executivi din UE care a stat vreodată în Berlaymont.

Odată cu rolul de profil înalt, vine și o sarcină importantă: elaborarea unui răspuns la progresele tehnologice curate alimentate de subvenții ale Chinei și ale Americii, care riscă să lase Europa în urmă. Ribera și șefa ei, președintele Comisiei Ursula von der Leyen, spun că economia curată este cea mai bună șansă a Europei de a evita declinul industrial ireversibil.

Viziunea lui Trump pentru America este inversă. El s-a angajat să dezlănțuie producția de combustibili fosili pentru a reduce costurile energiei și să renunțe la regimul de subvenții pentru energie curată al președintelui Joe Biden, care a fost conceput pentru a stimula un boom industrial curat.

Ribera a avertizat că Europa nu ar trebui să meargă pe aceeași cale, indicând lecțiile din trecutul recent, în care întârzierea tranziției ecologice a sectorului auto a permis producătorilor de automobile chinezi să pătrundă și să domine piața vehiculelor electrice.

„[Pentru] foarte mult timp, am auzit vești despre industria auto occidentală crezând că este atât de avansată încât trebuia să fie mereu în primul rând”, a spus ea. „Au fost alții care au înțeles lucrurile diferit. Așa că am pierdut trenul. Și cred că asta este ceea ce trebuie să evităm.”

Ribera a salutat concurența din partea companiilor străine care furnizează bunuri și servicii ieftine, curate – atâta timp cât există „condiții de concurență echitabile”.

„Nu am deloc probleme cu marile companii care reușesc – de oriunde ar veni – să producă lucruri care ajută la decarbonizare. Cred că este grozav. Trebuie să se întâmple asta peste tot”, a spus ea. „Chiar dacă sunt alții care au avut rezultate mai bune decât noi.”

Ribera are și o nouă armă puternică pentru a proteja companiile europene: Regulamentul privind subvențiile străine. Mecanismul îi permite să blocheze fuziunile sau să interzică companiile străine de la contractele publice europene – în cazul în care UE decide că un guvern oferă ajutor nedrept. Până acum, UE a folosit regulamentul pentru a urmări companiile din Golf și firmele chineze.

„În principiu”, regulamentul este un „lucru grozav”, a spus Ribera, dar se confruntă cu „dificultăți practice” – în primul rând găsirea de „dovezi solide” că subvențiile denaturează de fapt piața.

Ribera a spus că este foarte conștientă de revoltele sociale legate de strategia UE în materie de climă. UE trebuie să se asigure că europenii sunt de acord cu „viteza schimbării” și „nu simt că aceasta este o amenințare”, a insistat ea.

„Modul în care putem oferi mijloacele prin care ei pot veni împreună cu această schimbare va fi foarte, foarte important”, a spus Ribera. „Și cred că acesta este unul dintre aspectele care nu au fost suficient luate în considerare în trecut și pe care trebuie să-l consolidăm.”

Întrebată cum ar răspunde politicienilor din UE care folosesc inversarea politicii climatice a lui Trump ca scuză pentru a încetini tranziția ecologică acasă, Ribera a susținut că rămânerea stabilă obiectivele este în interesul economiei europene.

„Afacerile noastre au nevoie de stabilitate”, a spus ea. „Nu cred că va fi atrăgător pentru cineva care dorește să-și investească banii dacă într-o zi spunem „da”, în altă zi spunem „nu”, că schimbăm intervalele de timp sau parametrii... Asta nu înseamnă lucrează pentru oricine.”

Aceasta implică, de asemenea, stabilirea unui nou obiectiv climatic la nivelul UE pentru 2040, astfel încât companiile să aibă certitudine, a adăugat ea. Comisia intenționează să propună o legislație care vizează o reducere cu 90% a emisiilor cauzate de încălzirea planetei până în acel an.

„Dacă înțelegem că, pentru a crea și actualiza o nouă epocă de aur pentru industria din Europa, există doi factori principali, care sunt revoluția verde și revoluția digitală, trebuie să creăm condițiile pentru ca aceste revoluții să aibă loc.” spuse Ribera. „Aceasta înseamnă să identificăm unde vrem să fim.”

UE trebuie să demonstreze că „și respectă propriile obligații” prin depunerea unui plan, care va include o țintă pentru 2035, până la următorul summit global privind clima din noiembrie, a spus Ribera, dar a adăugat că „structura complicată de guvernare” a blocului se află în modalitatea unei depuneri din februarie.

„Sunt optimistă cu privire la posibilitatea de a veni cu asta în timp util”, a spus ea, „chiar dacă nu este februarie”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Gigi Becali l-a ”distrus” ÎN DIRECT pe prietenul lui: ”De mult nu am fost așa supărat”. I-a transmis un mesaj clar

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin amenință SUA: Occidentul împinge Rusia spre „liniile sale roșii”. Ce spune liderul de la Kremlin despre anul 2024

Cât de mic este salariul minim pe economie în România, comparativ cu alte țări UE (studiu)

Uniunea Europeană încearcă să „stabilească contacte cu noii lideri de la Damasc”. Declarațiile noii șefe a diplomației europene

Bitcoin a atins un nou record. Cea mai populară criptomonedă din lume a crescut cu peste 50% de la victoria lui Trump

Partenerii noștri