Live

Nicu Marcu: Se fac demersuri pentru listarea, la București, a uneia dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, MAIB

Data actualizării: Data publicării:
Una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova va fi listată la Bursa de Valori de la București. FOTO: asf.ro

Una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, MAIB, va fi listată la București, în acest sens fiind făcute demersuri, a declarat Nicu Marcu, președintele ASF în cadrul conferinței Moldova-România: Capital Bridge.

În cadrul unui discurs susținut marți, Nicu Marcu a subliniat că peste 20 de companii s-au listat în ultimul an la BVB.

"În urmă cu doi ani de zile ne gândeam că România ar putea deveni un hub regional pentru piața de capital. Era o provocare, dar în același timp, chiar și noi eram sceptici cu privire la faptul că vom putea ajunge la acest deziderat. Însă dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în ultima perioadă, în ultimii doi ani, pe piața de capital, observăm că există șanse să ajungem în punctul despre care doar discutam. Bursa de Valori, conducerea BVB nu contenesc să ne surprindă în mod plăcut. Mai spuneam, în urmă cu ceva timp, că în ultimul an s-au listat peste 20 de companii la BVB. Acum se fac demersurile pentru listarea, la București, a uneia dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, MAIB", a declarat președintele ASF.

Referindu-se la obiective comune BVB-ASF, el a făcut referire la colaborarea pentru operaționalizarea Contrapărții Centrale, care este un al doilea obiectiv important pe care bursa și, implicit pentru piața financiară din România, îl au. "Au fost făcute eforturi deosebite, în toți acești ani, pentru a ajunge în acest moment", a spus el.

Totodată, președintele ASF a declarat că Autoritatea pe care o conduce a început o colaborare cu autorități din Republica Moldova, cu Banca Națională, cu Autoritatea de Supraveghere a pieței de capital, în vederea armonizării legislației din Republica Moldova cu legislația românească, astfel încât MAIB să fie listată într-un timp foarte scurt.

"Colegii noștri (moldoveni) sunt de ieri în România, la ASF, au venit cu temele făcute și deja lucrăm împreună în acest sens. Nu va fi ușor, dar este datoria noastră să identificăm toate soluțiile, astfel încât lucrurile să se miște cât mai repede.

Pe zona de asigurări există un proiect de twinning la care ASF, împreună cu Banca Națională din România, cu ANPC, cu Banca Națională din Republica Moldova lucrează pentru armonizarea legislației, în așa fel încât Republica Moldova să își adapteze pachetul legislativ la cerințele europene de supraveghere. 

În acest sens, vreau să vă spun că domnul guvernator al Băncii Naționale din Republica Moldova va sosi în Romania și va veni la ASF pentru a stabili toți pașii de urmat în vederea încheierii, într-un timp cât mai scurt, a demersurilor pe care le facem.

Sper că rolul ASF, în relațiile cu partenerii din Republica Moldova, va fi unul eficient și în același timp vom avea rezultatele dorite", a afirmat Nicu Marcu, care a subliniat că rolul Bursei trebuie să fie foarte pregnant în dezvoltarea economiei României.

"Trebuie să ajungem acolo încât să conștientizăm faptul că sursa de finanțare cea mai importantă pentru companiile din România vine dinspre piața bursieră. În prezent, acest lucru se simte mai timid", a conchis el.

 

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri în Moldova: Alegătorii primesc mesaje de ameninţare pe Whatsapp. Premierul intervine și face apel la populație

Găgăuzia, regiunea pro-rusă a Moldovei: Panourile care marchează proiectele făcute cu bani europeni contrastează cu statuia lui Lenin

Președintele Franței are un mesaj pentru moldoveni, înaintea turului doi: „Drumul Europei este cel al libertăţii şi al democraţiei”

Alegeri prezidențiale în R. Moldova. Percheziții multiple în dosare de corupere a alegătorilor, cu două zile înainte de turul doi

Partenerii noștri