Live

Turcia începe peste două zile să scoată gaze din Marea Neagră, lângă zăcământul Neptun Deep

Data publicării:
Turcia începe peste două zile să scoată gaze din Marea Neagră, lângă zăcământul Neptun Deep. Sursă foto: Profimedia Images

Turcia anunță că începe să scoată gaze din Marea Neagră dintr-un perimetru descoperit în urmă cu doar trei ani. O parte ar urma să fie vândut în Europa, iar specialiștii spun că nu este exclus să ajungă și în România. Ironia este că perimetrul respectiv se află lângă perimetrul românesc Neptun Deep, pe care România se chinuie de peste 15 ani să-l exploateze. 

Vorbim de zăcământul pe care compania de stat turcească, Turkish Petroleum l-a descoperit în urmă cu 3 ani de zile în Marea Neagră.

Joi, Guvernul turc a anunțat deja că începe să scoată gaze din el. 

Sakarya, că așa au denumit turcii zăcământul, are o rezervă uriașă de 710 miliarde de metri cubi de gaze, care valorează estimat în jur de 500 de miliarde de dolari.

35 de ani spun turcii că vor asigura consumul casnic în țara lor, plus că vor exporta cantități uriașe.

În primă fază, producția companiei turcești de gaze va fi de aproximativ 10 milioane de metri cubi pe zi, dar în 2-3 ani va urca la 40 de milioane de metri cubi pe zi.

Comparativ, producția totală a României este de circa 22-25 de milioane de metri cubi pe zi.

Dacă tot suntem la capitolul comparație, nu putem să nu scoatem în evidență faptul că turcii au reușit în 3 ani de la descoperirea zăcământului, deja să-l exploateze, în timp ce România, cu zăcământul Neptun Deep, apropiat ca perimetru de cel turcesc, nu a reușit exploatarea nici după mai bine de 15 de ani. Iar perspectiva de timp este 2027, pentru noi. Ironic, specialiștii spun că nu este exclus ca iarna următoare să importăm gaze din Marea Neagră, de la turci în cazul în care rețeaua va permite.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru morți după ce un elicopter a intrat în clădirea unui spital, în Turcia

„Dezastru ecologic”. Putin spune că 40% din țițeiul transporat de petrolierele scufundate în zona Krasnodar s-a vărsat în Marea Neagră

Oamenii momentului în Orientul Mijlociu: rivalii Erdogan și Netanyahu

Când ar putea fi gata cablul submarin de mare tensiune prin Marea Neagră care va lega UE de Azerbaidjan. Anunțul președintelui Aliyev

Partenerii noștri