Surpriză în topul orașelor cu cele mai mari scumpiri de pe piața imobiliară: Brașovul conduce clasamentul
De la o lună la alta, apartamentele şi casele devin tot mai scumpe. Prețul mediu pe metru pătrat a sărit în luna mai de 1.400 de euro, potrivit unui studiu recent. Motivele: cererea de locuințe este în creștere. În plus, materialele de construcții costă mai mult comparativ cu anul trecut.
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Accident grav pe un șantier din Capitală. O placă de beton a căzut peste un utilaj în care ar fi o persoană
Care sunt cele mai „instagramabile” locuri din București, anul acesta de Crăciun
„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții
400.000 de dolari falși, schimbați la bancomate. Falsificatori de bani, vizați de percheziții în București și Giurgiu
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
O femeie ar fi furat produse medicale dintr-un spital din Capitală. Acestea erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
1.406 euro pe metrul pătrat. Atât au cerut, în medie, cei care au vândut în mai un apartament într-un bloc construit recent sau într-unul vechi. Este cu aproape un procent peste suma solicitată în aprilie, arată un studiu al unui portal de imobiliare.
Există, evident, şi un top al oraşelor care înregistrează cele mai mari scumpiri. Acest clasament este condus de Braşov. Oraşul de la poalele Tâmpei a înregistrat în ultima lună un avans de 4,5% al preţurilor apartamentelor. Astfel, de la 1.302 euro, cât era în medie metrul pătrat în luna aprilie, a ajuns să fie vândut în luna mai cu 1.360 euro.
În Capitală, prețurile locuințelor scoase la vânzare au urcat cu patru procente în doar o lună. Bucureștiul este urmat de Timişoara și Constanța. Cluj-Napoca rămâne, însă, orașul în care se cere cel mai mult pentru un metru pătrat construit peste 1.900 de euro.
Iulian Nicolae, dezvoltator imobiliar: Prețurile au crescut, pe de o parte datorită cererii, mulți au dorit o cameră în plus sau au vrut o mișcare către curte. Materialele se scumpesc și trendul se vede nu doar în România, ci și pe piața europeană.
Adriana Iftime, Federația Patronatelor Societăților din Construcții: Am calculat o medie a creșterilor care trece de 30% și care, evident, că determină creștere per total deviz, adică pe întreaga lucrare, creșteri care se ridică la 15-20 procente.
În prețul final al unui apartament sau al unei case, costul cu materiale de construcții este doar o parte. Greu atârnă și marja de profit a dezvoltatorilor.
Cristian Erbașu - preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii: Ceea ce se construiește în România cu 500 de euro, cu 600 de euro, în Polonia se construiește cu 1100-1200 de euro metrul pătrat. La Bruxelles se construiește cu 4000-4500 de euro. Asta undeva la margine, la periferia orașelor mari. La noi am luat ca reper Bucureștiul sau Clujul. Aceleași locuințe se vând în România cam cu o mie, o mie și ceva pe metrul pătrat construit. În Polonia se vinde cu 2000 de euro. La Bruxelles, în Belgia, cu 4.500 de euro. Culmea este că profiturile sunt invers proporționale. La Bruxelles profitul e cam de 12%, în Polonia cam de 20-22%, iar în România e cam de 40%.
De la un simplu anunț de vânzare și până la semnarea unui contract de vânzare cumpărare este, însă, cale lungă. De cele mai multe ori în urma negocierilor se bate palma pe un preț și cu câteva mii de euro sub cel din anunț. Chiar și așa, analiștii au un avertisment pentru dezvoltatori și simpli vânzători.
Adrian Negrescu, analist economic: Prețurile sunt ca un elastic, dacă tragi prea mult, se rupe și cumpărătorii nu vor mai achiziționa apartamente.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News