Live

Soluțiile României pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc: Marea Neagră și culoarul interbalcanic prin Turcia-Bulgaria

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Virgil Popescu spune că în cursul lunii iulie vom avea practic primele gaze din Marea Neagră, într-o exploatare nouă. Foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

România face eforturi ca să scape de dependența de gazul rusesc, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu. Acesta susține că țara noastră a găsit deja două rute de transport de gaze prin Turcia-Bulgaria și Marea Neagră.

Ministrul a subliniat că începând cu a doua jumătate a acestui an, primele gaze extrase din Marea Neagră vor intra în sistemul naţional de transport. 

"Acum e primăvară, e frumos, vin concediile, dar după concedii începe să se schimbe vremea, o să se răcească și avem nevoie să dăm drumul la centrală. Trebuie să ne asigurăm că depozitele au minimum 80%

Comisia Europeană lucrează la un act normativ, anul acesta 80% minimum, de la anul viitor, toate statele membre care dețin depozite de gaze - 90% minimum - și asta trebuie să fie prioritate zero pentru noi.

Începând cu sfârșitul anului trecut, România are un prim culoar de transport, interbalcanic, de a putea aduce gaze prin Turcia, Bulgaria, România. În Turcia putem aduce gaze LNG în porturile turcești și veni în România. De asemenea, putem aduce gazul din Azerbaidjan prin conducta TANAP și sistemul turcesc. Asta este o rută de aprovizionare.

Sperăm ca acel interconector între Grecia și Bulgaria să fie finalizat în această vară, toamnă, în așa fel încât să putem avea încă un coridor, vertical, care poate aduce gaze din terminalele LNG din Grecia sau gazul azer din TANAP, apoi în TAP, pe la Giurgiu - Ruse, în România.

Deci în acest moment avem culoare de aprovizionare.

Din start (n.r., dependența de gazul rusesc) va fi mai mică anul acesta, pentru că, începând cu a doua jumătate a anului, primele gaze din Marea Neagră vor intra în sistemul național de transport, vorbim de perimetrul celor de la Black Sea Oil & Gas, le-am făcut recepția lucrărilor în urmă cu 2-3 săptămâni, se pregătesc să introducă gazele în sistemul național de transport, vorbim de circa 1 miliard de metri cubi anual.

În cursul lunii iulie vom avea practic primele gaze din Marea Neagră, într-o exploatare nouă. Deci vom avea o reducere a dependenței mai mare de gaz rusesc numai din producția internă.

Dacă vorbim de astăzi, de mâine, de perioada de primăvară, vară, chiar și toamnă, producem mai mult decât consumăm. În momentul de față producem mai mult decât consumăm și surplusul este introdus în depozit.

Dar la iarnă va trebui să importăm. Noi ne propunem să reducem cât mai mult dependența de gazul rusesc", a declarat Virgil Popescu, la TVR.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Românii vor avea preţurile plafonate la energie şi gaze până în primăvara anului viitor. Iohannis a promulgat legea

Germania a eliminat o taxă controversată pentru tranzitul gazelor naturale

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Partenerii noștri