Șeful Băncii Mondiale avertizează că invazia Rusiei în Ucraina poate provoca o recesiune globală
Șeful Băncii Mondiale a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina ar putea provoca o recesiune globală, având în vedere că au crescut brusc prețurile la alimente, energie și îngrășământ, transmite BBC.
David Malpass a declarat miercuri la un eveniment de afaceri din SUA că este dificil să „vedem cum evităm o recesiune”.
Acesta a mai spus că o serie de carantine Covid-19 în China adaugă la îngrijorările privind o încetinire a creșterii economice.
Declarațiile oficialului bancar reprezintă cel mai recent avertisment privind riscul tot mai mare că economia mondială ar putea să intre în recesiune.
„Uitându-ne la PIB-ul globa...este greu acum să vedem cum evităm o recesiune”, a spus Malpass, fără a oferi o prognoză exactă.
„Ideea prețurilor la energie care se dublează este suficientă să declanșeze o recesiune”, a adăugat acesta.
Luna trecută, Banca Mondială a tăiat creșterea economică globală pentru acest an cu aproape un întreg punct procentual, la 3,2%.
Malpass a mai spus că multe țări europene încă sunt prea dependente de Rusia pentru petrol și gaze.
Aceasta chiar și în contextul în care națiunile occidentale merg mai departe cu planurile de a reduce dependența lor de energia din Rusia.
El a mai spus la un eveniment virtual organizat de Camera de Comerț a SUA că acțiunile Rusiei de a tăia furnizarea cu gaze ar putea provoca „o încetinire substanțială” în regiune.
Șeful BM a afirmat că prețurile la energie cântăresc deja greu asupra Germaniei, care este cea mai mare economie din Europa și a patra din lume.
Țările în dezvoltare sunt de asemenea afectate de penuria de îngrășăminte, alimente și energie, a spus Malpass.
„China deja trecea prin unele scăderi economice în imobiliare, așa că prognoza privind creșterea Chinei înainte de invazia Rusiei deja s-a diminuat substanțial pentru 2022”, a mai spus oficialul.
Și premierul Chinei a spus că a doua cea mai mare economie mondială a fost lovită mai puternic de cele mai recente măsuri de carantină decât la începutul pandemiei în 2020.
Li Keqiang a cerut mai multă acțiune de la oficiali să repornească fabricile după carantină.
Carantine întregi sau parțiale au fost impuse în zeci de orașe chineze în martie și aprilie, inclusiv o închidere prelungită a Șanghaiului.
Activitatea economică a scăzut vertiginos în statul asiatic.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News