Live

Seceta de proporții din România a dat peste cap prognozele agricole din Europa și a dus la o revizuire drastică a recoltei de porumb

Data publicării:
Seceta de proporții din România a dat peste cap prognozele agricole din Europa și a dus la o revizuire drastică a recoltei de porumb. Foto: GettyImages

Analiştii de la Strategie Grains şi-au redus miercuri estimările privind recolta de porumb a Uniunii Europene în sezonul 2020/2021, ca urmare a verii secetoase din principalele ţări producătoare, transmite Reuters.

Firma franceză se aşteaptă în prezent la o producţie de porumb de 62,7 milioane de tone în Uniunea Europeană şi Marea Britanie, mai puţin decât 64,9 milioane de tone luna trecută şi cu 4,7 milioane de tone mai puţin faţă de estimarea din luna august. Revizuirea de luna aceasta a fost cauzată, în special, de diminuarea cu 1,5 milioane de tone a estimărilor privind recolta de porumb a României şi cu 200.000 de tone pentru Franţa.

În schimb, la grâu moale, Strategie Grains şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia UE şi Marii Britanii în acest an până la 129,5 milioane de tone, de la 129,3 milioane de tone luna trecută. De asemenea, Strategie Grains şi-a îmbunătăţit şi estimările privind exporturile de grâu ale Uniunii Europene şi Marii Britanii în sezonul 2020/2121, până la 25 milioane de tone, de la 23 milioane de tone în septembrie. "Preţurile europene au crescut mai puţin decât preţurile pentru grâul din regiunea Mării Negre, astfel că cererea potenţială la export pentru grâul din UE a crescut începând de luna trecută", susţin analiştii, potrivit Agerpres.

Preţurile mondiale la grâu au crescut semnificativ în ultima lună, cotaţiile futures la grâul de panificaţie pe bursa Euronext înregistrând un salt de 9% pe fondul înmulţirii îngrijorărilor cu privire la vremea nefavorabilă din marile ţări exportatoare. Creşterea a fost una deosebit de mare în Rusia, unde fermierii s-au abţinut să vândă grâu în pofida cererii puternice.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat luni seara că peste un milion de hectare cu porumb şi floarea soarelui au fost afectate de seceta pedologică extremă şi puternică din acest an, însă se caută soluţii şi pentru despăgubirea fermierilor care au însămânţat în primăvară. "Dacă ne referim la recolta din acest an, a fost afectată foarte tare, foarte drastic de seceta pedologică extremă şi puternică, care s-a răsfrânt asupra producţiei de cereale însămânţate în toamna anului trecut, dar şi asupra a ceea ce s-a însămânţat în primăvară. Dacă din cele 2,9 milioane ha însămânţate în toamnă au fost afectate 1,18 milioane hectare, din nefericire şi tot ceea ce s-a însămânţat în primăvară, şi aici mă refer în primul rând la porumb şi floare, iarăşi avem o cifră destul de mare: peste un milion de hectare afectate.", a precizat Oros.

În 2019, România s-a situat pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată şi producţia realizată de porumb boabe, relevă datele Institutului Naţional de Statistică.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Înaintea marelui meci, Mike Tyson le-a arătat tuturor în ce formă fizică e, la 58 de ani! ”Ce-o fi fost în capul meu?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Navă de război rusă, du-te dracului” nu poate fi marcă înregistrată a Ucrainei în UE. Motivarea celei mai înalte instanțe europene

Meta reduce abonamentele la Facebook şi Instagram din Uniunea Europeană

Un milion de obuze de la UE pentru Ucraina. Planul Uniunii pentru a ajuta Kievul

Criză de specialiști în agricultură. Soluția găsită de antreprenori și ce salarii le propun viitorilor lor colegi: „Credem în tineri”

Partenerii noștri