Live

Românii plătesc preţuri diferite pentru alimentele de bază în funcţie de oraşul în care locuiesc

Data actualizării: Data publicării:
Prețurile mondiale la alimente au scăzut și în ianuarie, pentru a zecea lună consecutiv. FOTO: Getty Images

Românii plătesc prețuri diferite pentru alimentele de bază în funcție de orașul în care locuiesc, susține INS. Dacă bucureștenii dau în jur de 50 de lei pe câteva produse din coșul de cumpărături, cetățenii din Zalău scot din buzunar cu aproape 30 de lei mai mult, pentru aceleași produse, scrie Mediafax.

Alimentele luate în calcul sunt cartofii, morcovii, ceapa, usturoi, laptele, brânza și ouăle.

Preţul mediu al coşului de cumpărături în Bucureşti este 53 de lei iar la polul opus se află Zalău, unde preţul mediu este 78.4 lei, arată o analiză făcută de Economica.net pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pentru un coş cu șapte alimente de bază, cartofi, morcovi, ceapă, usturoi, lapte, brânză şi ouă, cei din Zalău plătesc în medie 78 de lei, cu 48% mai mult decât bucureştenii. Acelaşi coş costă în Capitală în jur de 53 de lei, la Timişoara este 63 de lei, iar la Cluj-Napoca se ajunge la 68 de lei.

Pe tipuri de produse, situaţia stă astfel: kilogramul de cartofi costă în România între 1.13 lei şi 2.75 lei în funcţie de oraş, iar ceapa este 2 lei la Tulcea sau Botoşani şi 5 lei la Deva, Ciuc sau Oradea.

Situația este similară și pentru ouă. Analiza arată că au un preţ mediu de 90 de bani la Arad sau Călăraşi şi 1.5 lei la Bacău sau Botoşani.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

România, printre cele zece țări UE care au cerut înăsprirea sancțiunilor împotriva sectorului energetic rusesc, scrie agenția PAP

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Partenerii noștri