Live

Propunere Deutsche Bank: Angajații care muncesc de acasă să fie impozitați suplimentar

Data actualizării: Data publicării:
Deutsche Bank propune ca angajații care muncesc de acasă să fie impozitați suplimentar. FOTO: Getty Images

Angajații care muncesc de acasă ar trebui impozitați suplimentar pentru a-i ajuta pe cei care nu au această posibilitate. Propunerea vine de la Deutsche Bank care a și calculat la cât ar trebui să se ridice valoarea acestei taxe de solidaritate: 5% din salariu. Ar fi un sistem de solidaritate, în condițiile în care telemunca a schimbat cu totul peisajul inclusiv din perspectiva costurilor.  

În propunerea Deutsche Bank, taxa ar trebui aplicată doar în cazul celor care aleg telemunca, nu și al celor care sunt obligați de împrejurări să lucreze de acasă.

Taxarea ar fi justificată de modificarea esențială intervenită prin munca la distanță: angajații vor cheltui mai puțin. Fac economie, nu se deplasează la serviciu, nu mai plătesc pentru masa în oraş şi pentru achiziţia de haine pentru serviciu. Iar aceste costuri în mod obișnuit ar reprezenta mai mult de 5% din venituri.

O propunere alternativă a raportului sugerează că taxa ar putea fi plătită de angajatorii care nu asigură angajaţilor un birou permanent.

Raportul realizat de divizia de cercetări economice a băncii germane a calculat că o astfel de taxă ar putea genera 49 de miliarde de dolari în Statele Unite, 20 de miliarde de euro în Germania şi 7 miliarde de lire sterline în Marea Britanie, notează news.ro.

Calculele sugerează că fondurile atrase ar putea finanţa subvenţionarea veniturilor pentru lucrătorii cu venituri mici, care nu pot lucra de la distanţă, iar din acest motiv sunt expuşi mai mult la vechea economie şi la riscurile pentru sănătate.

Noul coronavirus a crescut mult popularitatea muncii de la distanţă, care se afla în creştere rapidă şi înainte de pandemie, potrivit Deutsche Bank.

O mare parte dintre oameni s-au deconectat de la lume, dar beneficiază în continuare de întreaga viaţa economică. Asta înseamnă că oamenii care lucrează de la distanţă contribuie mai puţin la infrastructura economiei, în timp ce primesc în continuare beneficiile acesteia. Aceasta este o mare problemă pentru economie, arată raportul Deutsche bank.

O taxă zilnică de 5% pentru munca de acasă ar costa un angajat care câştigă 39.000 de euro pe an mai puțin de 8 euro pe zi, potrivit calculelor. Suma de 7,7 miliarde de euro care s-ar  strânge în Marea Britanie prin taxarea angajaţilor care lucrează de acasă ar putea asigura suplimentar 2.200 de euro pe an pentru cei 12% dintre persoanele cu vârste de peste 25 de ani care câştigă salariul minim.

Potrivit propunerilor Deutsche Bank, noua taxă ar putea susţine şi oamenii care şi-au pierdut locurile de muncă sau au fost nevoiţi să accepte slujbe plătite mai prost în timpul reconversiei profesionale.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se impozitează câștigurile la loto sau la alte jocuri de noroc. Se plătește taxă și pentru veniturile obținute din pariuri sportive

România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time. De ce le ocolesc firmele. Explicațiile specialiștilor

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

Control ITM la Arena Națională: peste 600 de angajați munceau ilegal. Amenda primită

Partenerii noștri