Live

Prețul gazelor în Europa scade după anunțul retragerii parțiale a trupelor rusești din apropierea Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
Aproximativ 40% din importurile europene de gaze naturale sunt din Rusia. Foto: Profimedia Images

Prețul gazelor naturale în Europa a continuat să scadă miercuri, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că sprijină o soluţie diplomatică a tensiunilor cu Occidentul şi a anunţat o retragere parțială a trupelor desfășurate în apropierea Ucrainei, transmite Bloomberg.

Preţurile de referinţă ale gazelor naturale în Europa au înregistrat miercuri un declin de 9,1%, cel mai scăzut nivel din 10 noiembrie, informează Agerpres. Cotaţiile de la Amsterdam ale gazelor naturale au scăzut miercuri dimineaţa cu 8,4%, la 64,99 de euro pentru un Megawatt-oră, după un declin de 12% marţi.

Europa este acum „în siguranță” cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale pentru această iarnă, în ciuda îngrijorărilor legate de livrările din Rusia, a spus miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Într-un discurs ținut în Parlementul European, von der Leyen a criticat Gazprom pentru acțiunile de reducere a exporturilor de gaze spre Europa, într-un moment în care întreg continentul se confruntă cu o cerere crescândă și prețuri foarte mari.

După întâlnirea de marți cu cancelarul german Olaf Scholz, Putin şi-a exprimat speranţa că negocierile vor rezolva impasul privind Ucraina. Pieţele urmăresc cu interes evoluţiile geopolitice și, mai cu seamă, anunţul Rusiei privind retragerea trupelor care afectează evoluţiile pe pieţele globale de acţiuni, ţiţei, gaze şi metale.

Putin: Moscova rămâne un furnizor sigur de energie

Analiştii urmăresc cu atenţie fluxurile de gaze ruseşti spre Europa. Livrările au fost limitate în ultimele luni, deşi autorităţile de la Moscova au dat asigurări că trimit cantitatea de gaze cerută de clienţii europeni.

Putin i-a spus marți lui Scholz că Moscova rămâne un furnizor sigur de energie. Vremea blândă şi majorarea livrărilor de gaze naturale lichefiate (LNG) au ajutat în ultimele luni la atenuarea temerilor de pe piaţă.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus.

Preţurile de referinţă au crescut semnificativ de anul trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Războiul tarifelor este iminent. Macron și Draghi: Europa, în pericol să devină o victimă colaterală a conflictului comercial SUA-China

Băncile europene se pregătesc de turbulențele în urma concurenței cu băncile americane, odată cu venirea lui Donald Trump

Viktor Orban spune că SUA „vor ieși din războiul din Ucraina”: „Trump va aduce schimbări, iar Europa trebuie să reacționeze”

Europa nu are suficiente arme și nici soldați pentru a se apăra în cazul unui război (Studiu)

Partenerii noștri