Live

Ministrul Energiei: Nu se va întâmpla nimic cu centralele de apartament, nu se vor taxa suplimentar

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Energiei, Virgil Popescu. Foto: gov.ro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la Digi24 că centralele de apartament nu vor fi taxate suplimentar.

"Nu se va întâmpla nimic cu centralele de apartament, nu se vor taxa suplimentar.

A apărut în spațiul public înainte de a apărea pachetul de modificare a directivelor europene, știrea că prin acest pachet se vor impozita și interzice centralele de apartament. Nu se va întâmpla asta.  

Acest pachet de modificări spune că pentru a se ajunge la reducerea emisiiilor cu 55% în 2030 trebuie luate mai multe măsuri în diverse domenii, inclusiv în cel al combustibililor, anumiți combustibili să poată fi taxați suplimentar în funcție de emisii de CO2 și să nu mai fie scutiri pentru anumite categorii de cetățeni cum sunt acum scutiri pentru cei care folosesc gazul natural combustibil de foc solid pentru încălzirea locuințelor", a spus Virgil Popescu.

Potrivit ministrului, asta presupune o modificare a directivelor europene, care poate dura 1 – 3 ani , și presupune și o perioada de tranziție de maxim 10 ani.

"Acest pachet vine și cu un fond social european pentru a atenua această sărăcie energetică. Când vorbim de consumatori vulnerabili, inclusiv aceste modificări de directivă fac diferența că nu se pune problema să avem taxări pe consumatorii vulnerabili.

Vorbim de o posibilitate în viitor, poate peste 10 ani, a taxării suplimentare a combustibililor pe care îi putem folosi oriunde, inclusiv în centralele proprii de apartament", a explicat ministrul Energiei.

El a vorbit și despre conceptul consumatorului vulnerabil, care a fost definit de Guvern în martie printr-un proiect de lege pentru care ministrul și-a exprimat speranța că va fi adoptat în Parlament în septembrie.

În ceea ce privește strategia României pentru reducerea emisiilor poluante, Virgil Popescu a afirmat că sunt foarte multe fonduri direcționate către producerea de energie verde.

"Vorbim de fondul de mdernizare de PNRR, unde ducem foarte mulți bani spre energia verde, energia eoliană, fotovoltaică, surse de energie care nu produc emisii de CO2. Avem planuri foarte clare de restructurare a sistemului energetic națonal și a producției de energie electrică pentru a reduce emisiile de CO2", a adăugat ministrul.

Recent, UE a ajuns la un acord vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 comparativ cu nivelul din 1990, o nouă ţintă mai ambiţioasă care va necesita ca emisiile să scadă mai rapid în toate sectoarele, de la agricultură şi până la industria grea.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat, cu o singură abţinere (Bulgaria), textul legislativ prin care ţintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră devin obligatorii din punct de vedere juridic. În același timp, Comisia Europeană pregăteşte un pachet consistent de politici menite să combată schimbările climatice.

Grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane (IPCC) a publicat, luni, cel mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept "Cod roșu pentru umanitate". Potrivit experţilor ONU în domeniul climei, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la "evenimente meteo extreme fără precedent în istorie".

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Înalta Curte: Pensiile anticipate parțiale ale românilor care au locuit în zone poluate nu pot fi recalculate

Danemarca va planta un miliard de copaci pe terenuri agricole în următorii 20 de ani

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

Partenerii noștri