Marcel Boloș: Capitolul energie trebuie obligatoriu regândit potrivit noului program al UE. Trebuie să valorificăm și energia verde
Țările membre UE își vor putea modifica planurile naționale de redresare economică, pentru a face față crizei energetice provocate de războiul din Ucraina. Este obligatoriu ca acest capitol de energie să fie regândit potrivit acestui nou program al UE, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. El a subliniat că România trebuie să valorifice și energia verde.
Ciolacu: Ciucă stă pe margine și critică
Câciu explicații despre posibila pierdere temporară a 1,1 miliarde euro din PNRR
Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze
Un expert explică de ce România a ajuns să ceară CE prețuri corecte la energie
Ce spune ministrul Finanțelor, întrebat dacă vor crește taxele după alegeri: „Aș fi ipocrit să spun că această componentă va fi zero”
Victor Negrescu: Nominalizarea mea pentru funcția de comisar european ar fi primită pozitiv de Bruxelles
Cresc sau nu taxele? Anunțul ministrului de Finanțe, Marcel Boloș
Dăianu avertizează Guvernul: Sper să nu ajungem să plătim taxa prin inflație
Boloș se scuză pentru deficitul bugetar prin cheltuielile cu investițiile. Dăianu: „E o nerozie”
"Din perspectiva banilor și a resurselor suplimentare pentru explorarea, distribuția resurselor energetice pe care le are - n.r., în proiectul de regulament pus în dezbatere publică de Comisia Europeană apare un buget suplimentar de 20 miliarde de euro, dar la nivelul tuturor statelor membre ale UE.
În perioada de criză sanitară, au fost 30 miliarde de euro, României i-au revenit 1,4 miliarde de euro.
Suma care ne va reveni raportat la misiunea de a gândi măsuri de independența energetică nu e foarte mare.
E obligatoriu capitolul de energie să fie regândit potrivit acestui nou program al UE, trebuie să ne gândim la toate tipurile de măsuri care țin de independența energetică.
E parte din PNRR național, dar sumele se vor suplimenta, sunt criterii de distribuire a banilor între statele membre ale UE. Rămâne de văzut cum va arată formă finală a distribuirii, dar subliniez că suma cu care se va suplimenta bugetul PNRR nu cred că va fi suficientă pentru a ne rezolva problema de independență energetică, în contextul în care discutăm de resursele pe care le avem și formele prin care să iplementm proiectele prin care ne putem atinge ținta de independență energetică.
Avem resurse de gaze în Marea Neagră. Legea offshore a fost aprobată.
Avem însă și potențialul pe care trebuie să îl valorificăm de energie verde, resurse regenerabile, din acest punct de vedere independența energetică trebuie judecată la nivelul consumatorilor - companii și gospodării, iar pe de alta trebuie implicate inclusiv autoritățile locale care gestionează mare parte a serviciilor publice – spitale, școli.
Nu cred că va fi mai mult de un miliard de euro suplimentat pentru partea de energie, dar în momentul în care renegociem partea de PNRR cred că anumite componente din PNRR să mai fie reajustate costurile", a declarat Marcel Boloș.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News