În câți ani se achită un apartament în București și în alte capitale europene. „În România, 1 mp e cu 10% mai scump ca timp-muncă"
Comparaţie interesantă între salarii şi preţul locuinţelor în capitalele mai multor ţări din Europa, inclusiv România. Iar concluzia e că deşi apartamentele din Bucureşti sunt mai ieftine decât cele din Budapesta, Praga, Bratislava şi Varșovia, un român cu salariul mediu trebuie să muncească mai mult pentru a-şi cumpăra o locuinţă de 50 metri pătraţi.
Un astfel de apartament în Bucureşti este echivalentul a aproximativ 77.000 de euro, adică salariul mediu net pe care un român îl primeşte în 9 ani.
În Varşovia, acelaşi gen de locuinţă costă 115.000 euro, doar că durata de achiziţie e mai mică - 8,8 ani.
La Praga, preţul mediu al unui apartament cu 2 camere este de 135.000 de euro, dar pentru a-l plăti integral e nevoie de 8,6 ani.
De şi mai puţin timp au nevoie maghiarii care vor să-şi cumpere o locuinţă de 50 de metri pătraţi în Budapesta - doar 8 ani şi jumătate, asta mai ales pentru că preţul mediu este echivalentul a 98.000 de euro.
Vălean: UE își propune să avem toate capitalele conectate cu trenuri de mare viteză. Sper să existe și pe București – Cluj
Ce soluții au cei care plătesc rate mai mari după creșterea dobânzilor
Servicii medicale private decontate de stat, de la 1 iulie
Ce așteptări au românii de la noii parlamentari. Explicația sinceră a unei tinere care spune de ce nu a mers la vot
Cele mai frecvente greșeli ale românilor când încheie polițe RCA
Cum a fost vândut un bloc din București fără utilități
FMI estimează că datoria publică va atinge un nivel record de 100% din PIB-ul mondial
Banii în mișcare. Pe cine plătești mai întâi?
Scandal după închiderea din nou a restaurantelor
Economistul Iancu Guda explică motivele care duc la astfel de discrepanțe și spune că în România este cu aproximativ 10% mai scump ca raport timp-muncă pentru achiziția unui metru pătrat în imobiliare.
„În România, este cam cu 10% mai scump ca timp-muncă să cumpăr 1 metru pătrat în imobiliare, comparativ cu alte țări din regiune. Nu trebuie să mă uit doar la faptul că în Praga apartamentele sunt mai scumpe cu 20%, în condițiile în care salariile sunt mai mari cu 30%. Acolo cumperi mai ușor un apartament, față de București și România în general”, a declarat Iancu Guda.
Urmăriți analiza în video.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News