Economist: Declinul demografic, o provocare pentru viitorul României
România a pierdut circa 100 de mii de locuitori în ultimele 12 luni. Numărul celor care au decedat a depăşit numărul celor născuţi-vii cu peste 73.000 de persoane. 60% dintre cei care au părăsit ţara sunt tineri. În 2050 România ar putea avea 15 milioane de locuitori, spun specialiştii, potrivit Mediafax.
România a pierdut în ultimul an aproape 100.000 de locuitori, conform datelor Institului Naţional de Statistică.
Cauza principală a scăderii o reprezintă sporul natural negativ: numărul celor care au decedat a depăşit numărul născuţilor-vii cu peste 73.000 de persoane.
O altă cauză este migrația. 60% dintre cei care au părăsit ţara, temporar sau definitiv, au între 20 şi 44 de ani.
Totodată, procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 118,2 în 2019 la 121,3 persoane vârstnice la 100 de persoane tinere la inceputul acestui an.
Economiștii spun că declinul demografic va duce la modificări în structura consumului și a producției.
„Declinul demografic este cea mai importantă provocare pentru viitorul României. Cifrele, chiar dacă diferă de la an la an, de câteva decenii indică foarte clar că avem o populaţie care se restrânge. Prognozele arată că în 2050 populaţia României poate să ajungă la 15-16 milioane de locuitori. Şi ţările din răsăritul Europei se confruntă cu o provocare similară. Declinul demografic nu este de bun augur pentru economie şi pentru societate. Perspectiva e aceea de a avea o economie mult mai mică, o populaţie îmbătrânită. Structura consumului şi structura producţiei vor fi modificate. La bază stă fenomenul demografic al fertilităţii scăzute şi nu cred că lucrul ăsta se poate schimba foarte repede”, spune economistul Aurelian Dochia.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News