Live

Dobânzile la care se împrumută statele din zona euro au crescut semnificativ după victoria extremei drepte în Italia

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Randamentele cerute de investitori pentru obligaţiunile guvernamentale pe zece ani emise de mai multe state din zona euro au crescut luni până la niveluri fără precedent în ultimii zece ani, după anunţul victoriei extremei drepte la alegerile legislative din Italia, informează AFP, potrivit Agerpres.

De exemplu, randamentele pentru obligaţiunile franceze pe zece ani au urcat luni în jurul orei 13:30 (11:30 GMT) până la 2,71%, un nivel nemaiîntâlnit după luna iunie 2012. Această creştere intervine în aceeaşi zi în care Guvernul francez şi-a prezentat proiectul de buget pentru 2023, conform căruia anul următor intenţionează să împrumute de pe pieţele financiare o sumă record de 270 de miliarde de euro.

Randamentele pentru obligaţiunile emise de statul italian pe zece ani au urcat şi ele până la 4,52%, cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2013, în timp ce randamentele pentru titlurile de stat emise de Germania pe zece ani au urcat până la 2,12%, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna decembrie 2011.

De la începutul anului, dobânzile la care se împrumută statele din zona euro sunt în creştere rapidă, din cauza înăspririi politicii monetare a Băncii Centrale Europene, care luptă împotriva unei inflaţii care a atins un maxim istoric de 9,1% în luna august în zona euro.

Însă această creştere rapidă riscă să agraveze situaţia economică din Europa, regiune a cărei economie este deja ameninţată de explozia preţurilor la energie.

"La acest cocktail din ce în ce mai neplăcut, numai lipsea decât riscul politic, care a venit în week-end", susţin analiştii de la firma de gestionare de active Apicil.

Partidul postfascist Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia) s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică în Italia. FdI a obţinut între 22% şi 26% din voturi, astfel că liderul formaţiunii Giorgia Meloni a revendicat conducerea următorului guvern.

"Principala îngrijorare a investitorilor cu privire la Meloni este dacă noul guvern italian de extremă dreaptă se va îndepărta de reformele adoptate de Draghi, care au permis Italiei să obţină sprijinul UE", a spus Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Banca Centrală a Rusiei pregăteşte o creştere uriaşă a dobânzilor, în timp ce Putin insistă că „nu există niciun motiv de panică”

Partidul de extremă dreaptă AfD cere ieșirea Germaniei din UE și revenirea la marca germană. Ce mai prevede programul electoral

Ce se întâmplă în Franța: căderea guvernului condus de Michel Barnier poate arunca zona euro în haos

Premieră nedorită în Franța, a doua mare economie din zona euro. Guvernul se împrumută la aceleaşi dobânzi ca şi Grecia

Partenerii noștri