Live

Deficitul bugetar al zonei euro a crescut de 10 ori în ultimul an. Analist: România să aibă grijă, să nu ajungă cum a fost Grecia!

Data publicării:
FOTO: Getty Images

Deficitul bugetar al zonei euro a crescut de 10 ori în ultimul an - scrie Bloomberg. Până în 2021, deficitul va ajunge la 700 miliarde de euro, adică 6% din PIB-ul zonei. În România, deficitul în primele 8 luni ale anului este de 54 de miliarde de lei, adică 5% din PIB. România avea deja un deficit foarte mare față de celelalte țări europene, așa că este nevoie de atenție în cheltuirea banilor publici, pentru a nu aunge în situația de criză economică în care a fost Grecia, avertizează analistul financiar Iancu Guda.

"Gaura este acoperită prin injecție de capital ca să ajute economia din zona euro să treacă prin această perioadă.

În ceea ce privește ritmul adâncirii deficitului în UE, această deteriorare, de 10 ori, e cauza unui efect de bază - adică ne comparăm cu o referință - cu 2019, când deficitul în UE era 0,6%. O creștere până la 6% înseamnă o creștere de 10 ori, dar adâncirea de la 0,6% la 6% înseamnă 5,4%.

În România aveam deja deficit foarte mare, cel mai mare din Europa. În 2019 la noi se cheltuia cu dezmăț și atunci ne-a prins nepregătiți. În 2019, era aproape 4,6%, acum vom ajunge la peste 8,9%. La noi, deficitul se adâncește cu 4 - 5 puncte procentuale, mai puțin decât în UE.

Aceste creșteri contează foarte mult având în vedere baza. În UE, multe țări aveau excedente, venituri peste cheltuieli. Erau pregătite, dar acum pandemia a lovit sever economia țărilor UE. Veniturile au scăzut, cheltuielile au crescut, deci deficitele cresc.

Ritmul deteriorării depinde de punctul de la care ai plecat.

România nu a plecat de pe poziția bună. Dacă nu am avut responsabilitate pe vreme bună, măcar să avem pe vreme rea. Măcar în 2020 să fim atenți să cheltuim banii pentru investiții, să nu ajungem în 2021 la 15% deficit. S-a întâmplat în Grecia când economia a fost în colaps și a avut zece ani de austeritate, reduceri de costuri și creșteri de taxe.

Nu vrem să ajungem ca Grecia.

Este nevoie de viziune pe termen lung, să luăm decizii care pot fi susținute", a declarat la Digi24 Iancu Guda.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Deficitul bugetar a ajuns 5,44% din PIB după nouă luni din acest an. Care sunt cheltuielile și încasările la bugetul de stat

Planul Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar. E luată în calcul o cotă unică de TVA, de 19%

Planul fiscal pe care Guvernul îl va prezenta CE: reducere anuală a deficitului cu 0,74% din PIB până în 2031; se păstrează cota unică

Comisia Europeană a acceptat prelungirea termenului până la care România poate depune planul de reducere a deficitului bugetar

Partenerii noștri