Live

Deficitul balanţei comerciale a SUA a atins un nivel record

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Deficitul balanţei comerciale a SUA a crescut cu 27% anul trecut, atingând un nivel fără precedent, ca urmare a revenirii cererii interne şi a schimburilor comerciale la nivel mondial, după un an 2020 marcat de răspândirea pandemiei de Covid-19, informează AFP.

Departamentul american al Comerţului a informat marţi că deficitul balanţei comerciale a atins un nivel record de 859,13 miliarde de dolari în 2021, în condiţiile în care importurile anuale de bunuri şi servicii ale SUA au crescut cu 20,5% până la 3.390 miliarde de dolari, iar exporturile au crescut cu 18,5% până la 2.530 miliarde de dolari. Datele oficiale mai arată că în ceea ce priveşte doar schimburile de bunuri, deficitul SUA a atins anul trecut 1.090,68 miliarde de dolari, de asemenea cea mai ridicată cifră din istoria SUA.

Gospodăriile americane au profitat de ajutoarele guvernamentale substanţiale, ceea ce le-a alimentat consumul. Americanii au fost interesaţi în special de telefoane mobile, echipamente pentru locuinţele lor, jucării, dar şi articole sportive şi de îmbrăcăminte. În aceste condiţii, SUA au importat mai multe bunuri din China, în pofida tarifelor vamale suplimentare în valoare de miliarde de dolari impuse de Washington pentru produsele provenite din China. Datele oficiale arată că deficitul balanţei comerciale a SUA pe relaţia cu China a crescut cu 14,5% sau 45 de miliarde de dolari, până la 355,3 miliarde de dolari.

De asemenea, deficitul balanţei comerciale a SUA pe relaţia cu Canada s-a triplat, iar pe relaţia cu Uniunea Europeană a crescut cu 19,2%. În schimb, SUA au reuşit să reducă deficitul comercial pe relaţia cu Mexicul, care a scăzut cu 4,8% în 2021, potrivit sursei citate de Agerpres.

În total, deficitul balanţei comerciale reprezintă 3,7% din Produsul Intern Brut al SUA, în creştere de la 3,2% din PIB în 2020. Economia americană a înregistrat un avans de 5,7% în 2021, cea mai bună performanţă a economiei americane după anul 1984, după ce guvernul a oferit un sprijin de aproape 6.000 de miliarde de dolari în contextul pandemiei, sprijin care a alimentat cheltuielile consumatorilor.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fermele de troli dirijate de Kremlin vor semăna discordie în SUA și după ziua alegerilor prezidențiale (Politico)

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune, după ce SUA au trimis un bombardier strategic în regiune

Cum se pregătește Donald Trump să conteste alegerile dacă le pierde

Donald Trump: Biografia celui mai controversat candidat din istoria alegerilor prezidențiale din SUA. Cum a revenit din abisul politic

Partenerii noștri