Live

Comerţul mondial a scăzut cu 9% în 2020. Cele mai afectate au fost serviciile

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Schimburile comerciale mondiale au scăzut cu 9% în 2020, potrivit estimărilor publicate miercuri de Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), transmite Reuters, preluată de Agerpres. În prima jumătate a anului, scăderea a fost mult mai accentuată, dar spre finele lui 2020 s-a înregistrat o recuperare datorată economiilor din Asia.

După ce carantina a provocat o contracţie de 15% în prima jumătate a anului 2020, comerţul mondial şi-a revenit în a doua jumătate a anului, în condiţiile în care în trimestrul patru comparativ cu trimestrul trei comerţul cu bunuri a crescut cu 8%, subliniază UNCTAD. Această revenire se datorează în principal ţărilor în curs de dezvoltare, în special celor din estul Asiei, unde comerţul cu bunuri a crescut cu 12% în ritm anual în trimestrul patru.

„Economiile din estul Asiei au fost în fruntea procesului de revenire cu o creştere solidă a exporturilor şi majorarea cotei pe piaţa mondială, deoarece au putut să facă faţă mai bine provocărilor pandemiei”, subliniază UCTAD, adăugând că majoritatea sectoarelor manufacturiere şi-au revenit în trimestrul patru, exceptând energia şi transporturile.

Comerțul cu servicii, cel mai afectat

Cu toate acestea, la finele anului trecut comerţul cu servicii a stagnat la nivelul înregistrat în trimestrul al treilea din cauza continuării restricţiilor de călătorie, susţine raportul UNCTAD. Pe ansamblu, comerţul global de bunuri a scăzut cu 6% în anul 2020, un declin semnificativ, dar care este totuşi cu 10,5 puncte procentuale mai bun decât colapsul înregistrat de comerţul cu servicii.

UNCTAD avertizează că revenirea comerţului mondial ar urma să încetinească din nou în primul trimestru din 2021, deoarece pandemia de coronavirus va continua să perturbe industria călătoriilor. Pentru primul trimestru din 2021, UNCTAD mizează pe o scădere de 1,5% a comerţului cu bunuri comparativ cu trimestrul precedent şi o scădere de 7% a comerţului cu servicii, dar precizează că prognozele sale sunt nesigure din cauza pandemiei şi a incertitudinilor cu privire la pachetele de stimulare.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Mi-ai distrus viața! Ești o mincinoasă”. A intrat în casă peste fosta sa soție și a pornit scandalul. Divorț de 60.000.000 €

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Europa pare să se îndrepte spre recesiune. Motivul: Germania şi Franţa se confruntă cu probleme politice şi economice

Economia israeliană a scăzut cu aproape 20% de când a început războiul cu Hamas

Economia Germaniei a stagnat în trimestrul al doilea după ce a fost în recesiune în iarnă

Germania a intrat în recesiune

Partenerii noștri