Live

Cărbunele care nu este dorit în Europa ajunge în China şi India (Bloomberg)

Data publicării:
Cărbunele care nu este dorit în Europa ajunge în China şi India. Foto: Profimedia Images

Navele încărcate cu cărbunele care nu mai este dorit în Europa ajung în Asia, unde companiile de utilităţi fac stocuri de cărbune pe fondul creşterii temperaturilor înainte de venirea verii, scrie Bloomberg.

O cantitate totală de aproximativ şapte milioane de tone de cărbune din Columbia va fi exportată în ţările asiatice în următorul trimestru, în loc să ajungă în porturile din Europa, susţine James Marshall, director la Berge Bulk Ltd., companie ale cărei nave folosesc acest rute. Printre destinaţiile pentru cărbunele utilizat în centralele electrice şi oţelării se numără China şi India, a adăugat James Marshall.

Anul trecut, clienţii europeni şi-au majorat achiziţiile de cărbune din Columbia cu 23%, până la aproximativ 30 de milioane de tone, potrivit brokerului de nave BRS Group, după ce continentul a fost aruncat într-o criză energetică odată invadarea Ucrainei de către Rusia. Cu toate acestea, după ce cotaţiile la gaze au scăzut cu peste 90% în ultimele nouă luni, mai multe centrale electrice au revenit la folosirea gazelor naturale în locul cărbunelui, scrie Agerpres.

În plus, în Asia ajunge şi mai mult cărbune din Africa de Sud, a declarat săptămâna trecută Carl Tyler, responsabil de chartering la Noble Resources Group.

Toate aceste cantităţi de cărbune care ajung în China se vor adăuga stocurilor în creştere care există deja în poturile din zona de coastă. China îşi majorează importurile de cărbune în acelaşi timp în care creşte producţia internă pentru a-şi alimenta o economie care se redeschide după izolare. Însă cererea de cărbune nu a ţinut pasul cu ofertă în condiţiile în care revenirea economiei chineze nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor.

Este posibil ca situaţia să se schimbe pe măsură ce temperaturile cresc iar sursele alternative de producţiei de electricitate, precum cea hidro, vor fi afectate de impactul secetei.

O performanţă economică solidă în a doua jumătate a anului ar duce la creşterea necesităţilor de energie electrică ale Chinei, susţine Johann Tan, analist la BMI, o divizie a Fitch Solutions. "O vară secetoasă stimulează de asemenea aprovizionarea cu cărbune ca o asigurare împotriva eventualelor probleme în furnizarea de energie", spune Johann Tan. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Producătorii chinezi de automobile evită plata taxelor vamale prin asocierea cu cei europeni

Războiul tarifelor este iminent. Macron și Draghi: Europa, în pericol să devină o victimă colaterală a conflictului comercial SUA-China

Noul oraș din Asia bazat pe „mindfulness”, cu legi speciale pentru un milion de locuitori. În ce țară va fi construit

Băncile europene se pregătesc de turbulențele în urma concurenței cu băncile americane, odată cu venirea lui Donald Trump

Partenerii noștri