BNR a redus dobânda de referință la un nivel istoric într-un moment care i-a surprins pe analiști. Suciu: Se poate considera o surpriză
Dobânzile la lei scad puternic, după tăierea de către BNR dobânzii de referință. Indicele ROBOR la trei luni a coborât la 1,59%, de la 1,78% vineri. Spre surprinderea analiştilor, care se aşteptau la o reducere, dar nu chiar acum, BNR a decis scăderea dobânzii de referinţă de la 1,5% la 1,25%, cel mai redus nivel din istorie.
Ce a răspuns Isărescu când a fost întrebat despre un nou mandat la BNR
Mugur Isărescu: Avem o problemă fiscală majoră
Rusia răspunde cererilor României de a recupera Tezaurul cu un documentar de propagandă: „Ne sunteți datori"
Consilierul guvernatorului BNR: România nu mai poate suporta costurile la 3.000 de comune
Un român s-a dus cu un teanc de bancnote arse la BNR. Banca i-a schimbat banii
BNR: Pensiile speciale sunt o cheltuială bugetară insuportabilă
Nu va fi recesiune în 2023, dă asigurări BNR
Mugur Isărescu avertizează în privința prețurilor la energie
Ce soluții au cei care plătesc rate mai mari după creșterea dobânzilor
"În acelaşi timp BNR a scăzut şi dobânda pe care o plăteşte la depozitele atrase de la bănci, de la 1% la 0,75% şi, cel mai important lucru, a scăzut şi dobânda Lombard de la 2% la 1,75%.
Au fost opinii care prefigurau o decizie de genul acesta, opiniile analiștilor erau împărțite, dar era așteptată această reducere în această perioada, mai ales că Banca Națională, neavând un calendar stabil de ședință, nu mai sunt acele repere fixe. În consecință poate fi considerată o surpriză pentru că nu am avut calendar, dar ea e în conformitate cu ce ne arată piața și cu ceea ce ne arată evoluția inflației pentru că acestea sunt reperele fundamentale pe care încercăm să le construim.
Decizia de reducere subliniază că această strategie de reducere graduală a dobânzilor pe care Banca Națională a adoptat-o și de fapt a și anunțat o în cursul anului, această strategie da rezultat. Avem și o stabilitate a cursului de schimb și o inflație de undeva la 2 la sută, acestea sunt premisele și acesta e scenariul. Există o lichiditate suficientă în piață, pentru că dacă n-ar există suficienți bani în piață probabil n-am avea această evoluție.
Am văzut comentarii legate de faptul că dobânda de politică monetară de 1,25 ar fi mai ridicată decât cea din zonă și că, nominal, este pozitivă. Într-adevăr, așa e, dar dacă o corelăm cu inflația, vedem că avem o dobânda real negativă, inflație 2, dobânda de 1,25", a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News