Live

Banii în mișcare. Cât să economisești, în funcție de vârsta pe care o ai

Iancu Guda Data publicării:
Ce fac românii cu banii care le-au rămas în buzunar după ce și-au anulat vacanțele și au renunțat la mesele în oraș. Foto: Guliver/GettyImages

Sunt 10 principii pentru dobândirea independenței financiare și, în cele ce urmează, vorbim despre importanța economisirii. Cât economiseșți în funcție de vârsta pe care o ai? Fiecare vârstă presupune anumite cheltuieli care, dacă sunt gestionate corect, te vor scăpa de mult stres.

Iată cum trebuie să îți gestionezi bugetul în funcție de etapă de viață în care te afli:

În facultate

Cel mai important este să înveți să-ți organizezi cât mai bine banii de buzunar. Ține o evidență a cheltuielilor tale și vezi pe care dintre acestea le poți micșora sau elimina total.

Între 20–30 de ani

Este perioada în care ai un job, câștigi bani și ești 100% responsabil de veniturile tale. Este momentul să îmbunătățeșți ceea ce ai învățat pe perioada facultății, să ai cât mai multe experiențe profesionale pentru alegerea specializării.

Tot acum este perioada cea mai bună să investești în obiective pe termen mediu și lung și să îți asumi investiții diversificate cu un grad de risc peste medie. De ce? Simplu: ai mai mult timp la dispoziție să recuperezi averea dacă ai pierderi, dar dacă obții randamente foarte bune, îți poți crește exponențial economiile investite. De asemenea, în acest interval, capitalul uman este cel mai ridicat, mai ales dacă investești permanent în propria educație și ai grijă de starea ta de sănătate.

Din păcate, mulți se plafonează profesional în acest interval, deoarece nu mai investesc în ei sau nu acumulează un portofoliu de active care să genereze venituri diversificate. De ce? Pentru că blochează bani în cărămizi, adică locuința în care stau, și se îndatorează pe viață.

Între 30 și 50 de ani

În această perioadă încearcă să analizezi progresul pe care l-ai făcut pentru îndeplinirea obiectivelor tale. Deschide conturi de economii și de investiții diversificate pe toate clasele de active: obligațiuni suverane sau corporative, fonduri de investiții, acțiuni la bursă, economisire în Pilonul III sau investiții alternative (metale prețioase, imobiliare, obiecte de valoare). În săptămânile viitoare o să vorbim despre fiecare clasă de active în parte.

De asemenea, te va ajuta dacă vei identifica asigurările de care ai sau vei avea nevoie pe viitor pentru tine și familia ta.

În acest interval este esențial să acumulezi pasive, adică mașini și case, din banii produși de banii tăi. În caz contrar, munceșți pentru bani și pasivele tale și ești controlabil.

După 50 de ani

După vârsta de 50 de ani, ai tot dreptul să te relaxezi, dar nu uita să fii responsabil! Gândește-te la o asigurare de sănătate, la ce vei lăsa drept moștenire, dar și la eventuale locații în care te poți retrage să te relaxezi și să admiri ceea ce ai construit de-a lungul vieții.

Pentru ce economisim?

Cum te vezi peste 5 sau 10 ani? Indiferent de locul în care vei fi și job-ul pe care îl vei avea, sunt câteva lucruri pentru care ai toate motivele să începi să pui bani deoparte încă de pe acum.

În primul rând, SĂNĂTATEA, care este mai bună decât toate! Oricât de mult încerci să trăieșți sănătos și să eviți vizitele la medic, vor exista situații în care va trebui să investeșți în sănătatea ta. Și cum unele analize presupun costuri destul de mari, îți va fi mult mai ușor dacă vei avea un fond de economii dedicat sănătății.

În al doilea rând, EDUCAȚIA ta și a copiilor tăi. Ca să fii competitiv și să exploatezi cât mai multe oportunități, este important să investeșți permanent în educația ta pentru cursuri, programe de certificare, cărți de specialitate.

Nu aștepta pasiv ca alții să investească în tine!  Doar unul din 100 de adulți trece printr-un program de training profesionist la fiecare 6 luni în România, de aproape zece ori sub media UE de 11,2%. Nu aștepta să fii unul din cei 100! Asumă-ți responsabilitatea și investește în primul rând în tine.

În același timp, educația copiilor presupune cheltuieli neprevăzute, așa că economiile vor salva de multe ori situația. Sistemul public de sănătate este subfinanțat, așa că, de multe ori, părinții trebuie să contribuie pentru fondul clasei, meditații private sau ore de sport pentru copii.

În al treilea rând, economisește pentru PENSIE. Pare devreme să te gândeșți la pensie încă de pe acum, nu? O să vedem în episoadele viitoare de ce este extrem de important să îți asumi responsabilitatea din timp pentru propria pensie. Poate eșți confortabil și obișnuit cu ideea că statul se va ocupa de pensia ta, pentru că așa s-a întâmplat cu părinții sau bunicii tăi. Dar nu statul îți va plăti pensia publică din Pilonul I, ci generațiile viitoare care vor intra în câmpul muncii. Din păcate, subdezvoltarea antreprenoriatului, emigrarea, sporul natural negativ și creșterea numărului pensionarilor va duce la blocarea sistemului public de pensii peste 20 – 30 de ani!

Deci, dacă ai sub 50 de ani, trebuie să te gândești serios încă de acum la cum îți așterni propria pensie! Îți promit că o să vorbim foarte mult despre acest subiect în săptămânile viitoare.

Rămâi alături de noi! În episodul următor vorbim despre un nou principiu pentru dobândirea independenței financiare și răspundem la întrebarea: pe cine trebuie să plătești mai întâi? 

Până atunci, nu uita: banii sunt întotdeauna în mișcare! Fii înțelept și fă-i să lucreze pentru tine, familia și afacerea ta.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CONFERINȚĂ ARB: Rolul băncilor în economie

CONFERINȚĂ ARB: Educația financiară pe înțelesul tuturor

Măsurile fiscale „îngroapă” 200.000 de IMM-uri. Iancu Guda: Guvernul vrea să obțină 1 leu în plus dar risipește proporțional 100 de lei

Câți bani câștigăm cu investițiile din Pilonul II

Partenerii noștri