Live

Banii în mișcare. Ideea că a deține o casă înseamnă bogăție sau independență financiară se poate dovedi un mit

Iancu Guda Data actualizării: Data publicării:
Românii cu mai multe case vor plăti un impozit nou, respectiv impozitul pentru deținerea mai multor proprietăți. Foto: GettyImages

Când vorbim despre achiziția unui apartament sau a unei case, se ridică întrebări precum: Ce fel de casă îmi permit? Care este diferența dintre preț și valoare? Care este randamentul minim necesar pentru o investiție în imobiliare? Cum verific dezvoltatorul imobiliar?  Ideea că a deține o casă înseamnă bogăție sau independență financiară se poate dovedi un mit.

Casa proprietate personală este un vis al unui popor care a trăit 50 de ani în comunism. Suntem ca niște copii care nu au voie să mănânce bomboane, dar care apoi au scăpat într-un magazin de dulciuri. Așa ne-am apucat noi să cumpărăm, imediat ce am putut, orice, oriunde, la orice preț. Din păcate, această obsesie a noastră de a fi proprietari de casă nu a fost dublată de o înțelepciune financiară în luarea deciziilor. Astfel, comportamentul orbesc, în masă, a fost exploatat de industria imobiliară, care a făcut mulți bani din asta.

România - țara cu cei mai mulți proprietari de case din UE, dar cu cel mai prost spațiu locativ

Ultimele cifre publicate de EUROSTAT confirmă faptul că 96% dintre români stau într-o locuința deținută de familie. Este cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, unde media este de 70%.

Cei mai puțini proprietari sunt în Elveția 43%, Germania 52% și Austria 55%, țările cu cel mai ridicat nivel de trăi din Europa, un paradox aparent ce va fi explicat mai târziu.

Din păcate, stăm cel mai prost din Europa la calitatea spațiului locativ, exprimată prin ponderea populației care locuiește într-un spațiu supraaglomerat, indicator calculat de EUROSTAT având în vedere numărul de camere disponibile în locuință, suprafața totală, numărul de locatari și vârsta acestora. Astfel, aproape jumătate din populația României locuiește în spații supraaglomerate, cel mai ridicat procent din Uniunea Europeană și de 3 ori peste media europeană de 17%.

Românul - sărac, dar obsedat să devină proprietar

În România ideea de a deveni proprietar al locuinței a devenit o obsesie. Astfel, deținerea mai multor locuințe este asociată, în mod greșit, cu sentimentul de bogăție și siguranță sau independența financiară. FALS!

Independența financiară este atunci când poți să trăiești mult timp din banii produși de banii tăi. Adică, câte luni de cheltuieli ale familiei poți să acoperi din randamentul investițiilor tale. Dacă ai 7 case pe care nu le închiriază nimeni și nu le poți vinde, poate ești mai sărac decât cineva care stă în chirie, dar care are investiții ce produc un randament bun.

Deși suntem țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe, România înregistrează al doilea cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, după Bulgaria. Cu un PIB de 11.500 de EUR pe cap de locuitor, România este de 3 ori mai săracă decât media din Uniunea Europeană și de aproape 10 ori făță de Luxemburg.

Paradoxuri din România

Suntem o țară a extremelor. Astfel, pe parcursul anului 2019, cei mai bogați 20% dintre români câștigă de 8 ori mai mult decât cei mai săraci 20% dintre români, cea mai mare discrepanță din Uniunea Europeană, unde media raportului dintre cele două extreme este 5.

Doar 5% din populație are o avere mai mare de 100.000 euro, dar aceștia concentrează 80% din avuția națională.

Potrivit celui mai recent Raport asupra stabilității financiare publicat de Banca Națională a României, averea românilor este concentrată în proporție de 77% în imobiliare și 12% în depozite și numerar, ceea ce înseamnă cumulat aproape 90%.

În schimb, în zona euro locuințele au o pondere de 58% din totalul avuției, iar în Statele Unite imobilele reprezintă doar 28% din averea populației.

Am ajuns aici din cauza mentalității dinainte de '89 și a lipsei de educație financiară din școală și societate. Aveți încredere, împreună putem schimba toate acestea, pentru a construi o nouă generație independentă financiar!

Începem cu începutul și clarificăm problematica dimensiunii creditului imobiliar. Întrebarea GREȘITĂ pe care o adresează majoritatea celor care vor să cumpere o locuința este următoarea: care este creditul maxim la care mă încadrez? În schimb, întrebarea CORECTĂ este: câtă casă îmi permit?

RĂSPUNSUL, în episodul următor! Până atunci … NU UITA: banii, sunt întotdeauna în mișcare. Fii înțelept și fă-i să lucreze pentru tine, familia și afacerea ta!

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

(P) CEC Bank - Credit ipotecar imobiliar cu dobândă fixă în primii 5 ani

Protest uriaș pe străzile din Madrid. Mii de spanioli au cerut prețuri mai mici la locuințe

„Casă de vis” sau „poveste de groază”: Ce au pățit oamenii care și-au cumpărat locuințe abandonate la oraș cu doar 1 dolar

Criza imobiliară a sufocat clasa de mijloc în țările dezvoltate. De ce au explodat prețurile locuințelor în marile orașe din Europa

Partenerii noștri