Live

Avertismentul lui Roubini: Lumea ar trebui să se pregătească pentru o criză fatală

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Economistul Nouriel Roubini, care a prezis criza din 2008, spune că economia americană se îndreaptă spre o „buclă fatală”, potrivit Insider.  

Nouriel Roubini, care demult avertizează în privința unui haos financiar, a scris joi într-un editorial de opinie pentru Project Syndicate că SUA se îndreaptă spre o criză financiară majoră iar economia intră într-o „buclă fatală”.

El prezice un viitor ciclu de probleme economice, în contextul în care SUA se chinuie atât cu inflația mare cât și cu greutățile datoriilor mari. Aceste probleme se perpetuează una pe cealaltă, spune el, avertizând în privința unei recesiuni și a unei crize financiare iminente care doar se va înrăutăți cu cât se continuă în acest mod.

„O recesiune severă este singurul lucru care poate tempera inflația prețurilor și a salariilor, însă va face criza datoriilor mai severă iar, ca urmare, acest lucru va alimenta un declin economic și mai mare”, a spus acesta. „Având în vedere că sprijinul lichidității nu poate preveni această buclă fatală sistemică, toată lumea ar trebui să se pregătească pentru următoare criză stagflaționistă a datoriilor”. 

Renumitul economist, care este cunoscut pentru prezicerile sale pesimiste, a avertizat în privința crizei stagflaționiste a datoriilor timp de luni de zile, ceea ce va implica o recesiune adâncă care combină cele mai dăunătoare aspecte ale stagflației din anii ‘70 și ale crizei financiare din 2008. El se așteaptă ca un astfel de scenariu să lovească economia cu o inflație ridicată, creștere economică mică și o prăbușire de 30% a pieței financiare. 

Acel dezastru vine în mare parte ca rezultat a trei factori de stres economic cu care SUA se confruntă: inflație ridicată, niveluri ridicate ale datoriei și instabilitate financiară. 

Însă soluțiile la aceste probleme vin în contradicție. Bancherii instituțiilor financiare centrale vor trebui să scadă dobânzile pentru a ușura povara datoriei tot mai mari, iar în același timp vor trebui să crească dobânzile pentru a se lupta cu inflația. Aceasta s-a complicat ca urmare a colapsului Silicon Valley Bank de luna trecută, ceea ce a creat și mai multă presiune pe Rezerva Federală să-și reducă dobânzile pentru a stabiliza sistemul financiar. 

Rezultatul este o „trilemă” care pune Fed-ul într-un impas, spune Roubini. El a prezis că oficialii Fed vor fi „pămpălăi” în cele din urmă în privința dobânzilor iar acest lucru va duce la o scăpare de sub control a inflației, probleme cu datoriile și instabilitate financiară în economia americană. 

Deși se află de partea mai brută a spectrului de analiză, părți din analiza lui Roubini au fost susținute și de alți comentatori ai pieței financiare, care spun că politica monetară a Fed-ului este un act de echilibristică dificil iar recesiunea se află la orizont. 

Goldman Sachs și-a mărit previziunile pentru o recesiune în 2023, de la o probabilitate de 25% la 35%, iar economistul Mohamed El-Erian – care a avertizat și el în privința pericolelor trilemei Fed – a spus că indicatorii economici pâlpâie într-un galben de avertisment.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Viral instant! Culturista pe care nimeni nu o crede că nu-și editează pozele: ”Am spus DA”. Imediat, a întors palma

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Unda de șoc care a cutremurat sistemul financiar elvețian. Raportul prăbușirii băncii Credit Suisse a fost făcut public

Economistul Cristian Păun, despre o știre „pe surse”: „Cică nu cresc taxele! Se unesc contribuţia la sănătate cu impozitul pe venit”

Papa Francisc critică dur băncile italiene: „Când sectorul financiar îi calcă în picioare pe oameni, favorizează inegalităţile”

Grecia va elimina comisioanele și tarifele bancare pentru unele tranzacții cu amănuntul, pentru atenuarea efectelor crizei

Partenerii noștri