Avertisment OCDE: Pierderea economică în 2021 ar putea fi cât PIB-ul cumulat al Germaniei și Franței. Doar China va încheia pe creștere
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică avertizează că pandemia de coronavirus ar putea provoca o recesiune mult mai severă decât se prevedea inițial. Astfel, experții estimează că între sfârșitul anului 2019 și sfârșitul lui 2021, economia mondială ar putea pierde 7.000 de miliarde de dolari, cât PIB-ul cumulat al Germaniei și Franței.
Președintele Consiliului Fiscal: Nu poți să-i salvezi pe toți de criză
Cât a ajuns "plinul" la mașina electrică
Cel mai rău an din istoria monedei euro
De ce cresc prețurile?
Scenariu sumbru pentru economia României în 2023
Mii de argentineni au participat la „înmormântarea salariului”
Tot mai multe combinate din țară își închid din activitate și fac concedieri
Adrian Vasilescu: Ne vom îndrepta către impozite mai mari
Economist: Criza ne prinde nepregătiți
"Mai puțin consum, mai puține investiții și mai puține locuri de muncă", rezumă economista șefă a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică ceea ce se întâmplă la nivel mondial.
Cifrele arată că între sfârșitul lui 2019 și sfârșitul 2021 economia mondială ar putea pierde 7.0000 de miliarde de dolari. Un scenariu optimist arată că aceste pierderi ar putea să se rezume la 4.000 de miliarde de dolari. Totuși, dacă luăm în calcul cel mai sumbru scenariu, economia mondială ar putea să aibă o pierdere de 11.000 de miliarde de dolari în această perioadă.
Totul depinde, în primul rând, de cum va evolua criza sanitară declanșată de COVID - 19, care va continua să paralizeze Europa în următoarele luni, spun specialiștii.
Produsul Intern Brut, adică indicatorul economic care măsoară producția unei țări, ar putea avea o scădere de 4,5% în 2020, avertizează economiștii.
China ar putea fi singurul stat care va încheia anul cu creștere economică
Una dintre cele mai afectate țări este Italia cu o scădere preconizată de 10,5% a Produsului Intern Brut.
Nici economia Indiei nu va ieși bine din criza sanitară. În această săptămână a depășit pragul de 5 milioane de persoane contaminate, iar scăderea PIB ului ar urma să fie de 10,2%.
O surpriză vine din Statele Unite ale Americii, care ar putea să se descurce mai bine decât media mondială, cu o scădere a Produsului Intern Brut estimată la 3,8% în 2020.
În China, locul unde pandemia a izbucnit mai devreme, lucrurile stau diferit. Ar putea fi singurul stat analizat a cărui economie să cunoască o creștere în acest an de 1,8%.
Pentru 2021, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este mai puțin optimistă, vorbind de o creștere de 5%, față de aproximativ 5,2% cât anticipa în iunie.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News