Live

ANRE: 44% dintre consumatorii casnici nu au semnat contracte noi la energie și gaze naturale

Data publicării:
Familiile cu 3 copii înscriși la școală ar putea beneficia de compensare la energie. Foto: Guliver/GettyImages

Aproape patru milioane de români nu au trecut încă pe piața liberă a energiei electrice, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie. Concret, 44% dintre consumatorii casnici au preferat să nu facă nimic și să plătească așa numitul tarif de serviciu universal. În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, 57% dintre consumatorii casnici sunt clienți pasivi sau inactivi.

Aproape 44% dintre clienţii casnici nu aveau semnate la finele lunii iulie contracte pe piaţa concurenţială atât la gaze naturale, cât şi pentru energie electrică, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

La sfârşitul lunii iulie, pe piaţa de energie electrică, din aproape 8,9 milioane de clienţi casnici peste 4,9 milioane, aproape 56%, aveau un contract concurenţial semnat cu un furnizor de energie electrică. Doar 10% dintre ei și-au schimbat, însă, și furnizorul. 

Restul de aproape 4 milioane de clienţi, circa 44%, denumiţi de către furnizori drept pasivi, nu au făcut deocamdată nimic, potrivit datelor ANRE. Ei nu au rămas fără energie electrică, ci plătesc așa numitul preţ de serviciu universal valabil pe şase luni, de la 1 iulie până la sfârşitul anului, respectiv 1 ianuarie până la 30 iunie.

Piața de energie electrică s-a liberalizat la 1 ianuarie. 

La gaze naturale, din patru milioane de clienţi casnici, aproximativ 1,7 milioane au semnat un contract concurenţial, de la liberalizare – reprezentând aproape 43%.

Numărul așa-numiților clienți inactivi sau pasivi se ridică la circa 2,3 milioane. Practic 57% dintre clienții casnici au preferat să nu facă nimic, deși piața gazelor naturale s-a liberalizat încă de la 1 iulie 2020. Şi ei beneficiază în continuare de alimentare cu gaze naturale. 

Potrivit ANRE, pe primele şapte luni, media contractelor semnate pe piaţa de energie electrică este de 283.000/lună, în timp ce pe segmentul gazelor naturale se situează la 77.000/lună.

Dacă sunt nemulțumiți de un furnizor, fie că este vorba despre tarife sau servicii, românii pot schimba contractele la energie și gaze naturale ori de câte ori vor, în 21 de zile, gratuit.

Citește și: Cine va putea beneficia de ajutorul pentru încălzire, prin legea consumatorului vulnerabil. Condiții pentru a primi sprijin de la stat

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Facturile la curent s-ar putea dubla după ridicarea plafonării de la 1 aprilie 2025. Ce explicații a oferit Sebastian Burduja

Ucrainenii se luptă contracronometru să repare rețeaua electrică distrusă de ruși. „Anticipăm o iarnă foarte grea”

Cuba, al treilea eşec major în restabilirea energiei. Milioane de oameni nu au electricitate

Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze. Ce spune ministrul Burduja

Partenerii noștri