Live

Analiză: Homarul deschide calea relaxării tensiunilor comerciale dintre SUA și UE

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Statele Unite și Uniunea Europeană au ajuns la un acord cu privire la reducerea și eliminarea unor tarife vamale. E drept, acordul se aplică unui număr redus de produse. Este însă un semn al relaxării tensiunilor comerciale dintre cele două părți. E formă de înțelegere, chiar dacă e pe o nișă cu impact limitat. Arată că se poate deschide calea și, dacă se schimbă administrația de la Washington, se poate vorbi iarăși de un viitor acord de liber schimb, cum a fost pe finalul mandatului lui Barack Obama.

Autoritățile de la Bruxelles și Washington au anunțat într-o declarație comună că au stabilit un pachet de reduceri de taxe vamale pentru anumite produse. Potrivit înțelegerii, Uniunea Europeană va elimina taxele cuprinse între 8 și 12 la sută pe importurile de homar, în timp ce Statele Unite vor înjumătăți tarifele aplicate pe o serie de produse din sticlă, ceramică, brichete și alimente preparate, transmite Reuters.

Valoarea produselor care intră sub incidența acestui acord se ridică la 168 de milioane de euro, potrivit datelor din 2019.

Uniunea Europeană importă din Statele Unite homar în valoare de 42 de milioane de euro, în timp ce valoarea produselor exportate prevăzute în acord este de 126 de milioane de euro. Nepotrivirea dintre aceste sume este explicată parțial prin faptul că Statele Unite vor reduce cu 50 la sută taxele, și nu le vor elimina complet.

Taxele aplicate homarilor americani au reprezentat o preocupare pentru președintele Trump, care a amenințat în iunie că va impune noi tarife comerciale Europei și Chinei. Asta după ce parlamentarii din statul american Maine au solicitat în mod repetat ajutor pentru această industrie, în care sunt implicați 4.500 de pescari autorizați și alte 10.000 de persoane care asigură servicii conexe.

Oficialii americani spun că acordul va oferi condiții egale pentru producătorii americani, ale căror vânzări către Europa au scăzut după ce un acord dintre Uniunea Europeană și Canada a dus la eliminarea tarifelor pentru homarii canadieni. Industria americană a fost afectată și de tarifele vamale impuse de China în 2018, dar și de prăbușirea vânzărilor către restaurante în timpul restricțiilor impuse pe perioada pandemiei.

Înțelegerea este însă și un semn că cele două puteri economice pot ajunge la un acord comercial mai extins. Washingtonul a impus tarife de 7,5 miliarde de dolari pentru mai multe produse din Uniunea Europeană, printre care whisky scoțian, vinuri franțuzești și brânză, după ce a avut câștig de cauză la Organizația mondială a comerțului în ceea ce privește subvențiile acordate de europeni companiei Airbus.

Administrația Trump a amenințat că va majora aceste taxe. A efectuat însă niște modificări minore săptămâna trecută, o mișcare salutată de Comisia Europeană și văzută drept un semn că Washingtonul dorește rezolvarea disputelor comerciale cu Bruxellesul.

Pe de altă parte, este de așteptat ca, în această toamnă, Organizația Mondială a Comerțului să dea undă verde autorităților europene să impună tarife asupra unor produse americane în cadrul unei dispute ce vizează subvenții oferite Boeing de către administrația americană.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Producătorii chinezi de automobile evită plata taxelor vamale prin asocierea cu cei europeni

Războiul tarifelor este iminent. Macron și Draghi: Europa, în pericol să devină o victimă colaterală a conflictului comercial SUA-China

Comisia Europeană va impune de joi taxe vamale pentru vehiculele electrice importate din China

Planul UE pentru a-l combate pe Trump, dacă va câștiga alegerile din SUA: „Vom riposta rapid și vom lovi puternic” (Politico)

Partenerii noștri