Live

Analiză Business Club: Cum va fi afectată piața imobiliară de pandemie, în funcție de prețul locuinței

Data actualizării: Data publicării:
Românii cu mai multe case vor plăti un impozit nou, respectiv impozitul pentru deținerea mai multor proprietăți. Foto: GettyImages

Impactul pandemiei asupra pieței imobiliare rezidențiale va fi diferit pentru fiecare segment în parte. Volumul tranzacțiilor va fi încetinit în acest an, dar piața nu va fi transformată radical. După ce programul Noua Casă a fost deja prelungit și optimizat, cei interesați așteaptă acum mărirea plafonului maxim pentru care se aplică TVA-ul de 5%.

În București, în funcție de categoriile de cumpărători și prețul de vânzare al proprietăților, cel mai afectat segment este cel adresat cumpărătorilor interesați de proprietăți cu prețuri sub 1.300 de euro pe metru pătrat, adică nivelul de intrare în piață.

Această categorie predomină și reprezintă 64% din oferta de locuințe noi din Capitală. Însă acest segment de piață se adresează unor cumpărători care sunt vulnerabili în situații de criză.

Creșterea ratei șomajului este unul dintre factorii care afectează acest segment de piață. Ceea ce, pe termen scurt, duce la scăderea eligibilității potențialilor cumpărători, deci obținerea unui credit ipotecar va fi mai dificilă. Volumul tranzacțiilor pe acest segment s-ar putea diminua, iar prețurile de vânzare ar urma aceeași tendință, potrivit companiei de consultanță JLL Romania.

Segmentul care se adresează cumpărătorilor din categoria de preturi 1.300-2.000 de euro pe metru pătrat reprezintă aproximativ o treime din numărul total de unități din București și Ilfov. Aici se vor resimți mai puțin eventualele fluctuații din piață întrucât această categorie de cumpărători beneficiază de venituri mai stabile, provenite din industrii mai puțin susceptibile la contracții deci sunt mai puțin vulnerabili. Totodată, cumpărătorii oportuniști vor rămâne motivați și în această perioadă de criză și vor aștepta momentul oportun pentru achiziții.

Cel mai puțin afectat va fi segmentul care se adresează cumpărătorilor din categoria de preturi de peste 2.000 de euro pe metru pătrat. Aceștia reprezintă doar 6 procente din numărul total de unități de pe piață. Este segmentul cel mai rezistent în perioade dificile, astfel că nu se preconizează o schimbare în ceea ce privește achiziționarea proprietăților rezidențiale.

În timp ce, în Capitală, 60% din tranzacțiile realizate au fost încheiate pentru unități noi, în cazul Ilfovului noile vânzări sunt estimate la 90% din totalul tranzacțiilor.

În primele cinci luni ale anului, în București și Ilfov, au fost livrate circa 4.000 de locuințe noi. Comparativ cu primul semestrul din 2019, în perioada similară a acestui an nivelul tranzacțiilor a scăzut cu 7%. Însă, se estimează că numărul va ajunge la 12.900 de unități în total, ceea ce ar însemna un declin de cel puțin 10 la sută comparativ cu anul trecut.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se va vota duminică la referendumul lui Nicușor Dan. Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi la urne

Accident mortal în București: O femeie de 52 de ani a murit lovită de o maşină în timp ce traversa strada

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

VIDEO Inundație în București, în apropierea stației de metrou Titan: O stradă este acoperită de apă, după ce o conductă s-a spart

Partenerii noștri