10.000 de companii vor primi ajutor de la stat de 750 de milioane de euro. Trebuie să îndeplinească o singură condiție
Statul vrea să compenseze creșterea cheltuielilor firmelor din industria ospitalității afectate de războiul din Ucraina. Schema de ajutor pusă în dezbatere publică are o valoare de 750 de milioane de euro. Sunt vizate peste 10.000 de firme, printre care restaurante și hoteluri, pentru care lucrează mai bine de 4% din salariații români.
Prețurile pentru vacanța de 1 Mai și Paște au crescut cu 15%
Arafat anunță măsurile după incendiul de la Ferma Dacilor
Succes românesc în ospitalitatea de peste hotare
Sute de turiști sunt evacuați de urgență din insula Rodos
Președintele Consiliului Fiscal: Nu poți să-i salvezi pe toți de criză
Cât a ajuns "plinul" la mașina electrică
Cel mai rău an din istoria monedei euro
De ce cresc prețurile?
Scenariu sumbru pentru economia României în 2023
Mugurel are împreună cu soția lui un complex de cabane turistice, iar în ultimele luni, a avut cheltuieli tot mai mari.
Mugurel Ionașcu, patron de pensiune: "Coșul săptămânal de cumpărături a crescut în medie cu 30-40% ca și cheltuieli. În principiu nu am ce să reduc din cheltuieli, vom putea renunța la o parte din profit, pentru că dorim ca serviciile să rămână de calitate".
Cei mai mulți antreprenori din HoReCa se arată îngrijorați de perspectiva acestei ierni.
Mugurel Ionașcu, patron de pensiune: "Sperăm să trecem cu bine peste valul de scumpiri din energie și vom vedea ce va fi, nu ține de noi. Este peste puterea noastră să facem ceva, doar să reducem consumul".
Daniel Mischie, președinte HoRa: "Cu siguranță în industria ospitalității vor reuși să iasă în primăvară doar cei care sunt pregătiți bine. Există un entuziasm pentru turism, dar observăm că acest entuziasm în ultima perioadă este temperat".
În aceste condiții, ministerul Turismului pregătește un ajutor financiar pentru firmele din HoReCa afectate de războiul din Ucraina.
Schema este în valoare de 750 de milioane de euro și vizează compensarea creșterii cheltuielilor de exploatare din perioada 1 februarie-31 decembrie 2022.
Prin pilonul 1 - statul acoperă 25% din creșterea salariilor, scumpirea chiriilor sau a materiilor prime, cu excepția facturilor la energie, iar pilonul doi presupune compensarea cu 30% a creșterii facturilor la energie din cauza războiului.
O firmă poate aplica atât pentru pilonul 1, cât și pentru 2, iar plafonul maxim este de 500.000 de euro.
Tudorița Lungu, secretar de stat în Ministerul Turismului: "Pot aplica firme din turism, IMM-uri sau întreprinderi mari, agențiile de turism. Sunt eligibili dacă fac dovada cu documente că au înregistrat o creștere a costurilor și o creștere a cheltuielilor cu energia și gazul".
Specialiștii spun că acest ajutor va oferi o gură de aer pentru industrie în perioada grea care va urma.
Claudiu Vranceanu, analist economic: "Mă aștept ca o firmă din zece să se închidă din industria ospitalității. Rămâne de văzut dacă Guvernul va avea resurse financiare să facă aceste plăți. Știm că Guvernul propune un program fără să aibă toți banii disponibili. Vorbim de bani viitori, de credite de angajament."
Domeniul ospitalității este unul dintre cele mai importante din economie. Contribuția domeniului ospitalității în economia românească este de aproximativ 5% din produsul intern brut, iar din totalul numărului de angajați din România, 4% lucrează în Horeca, adică peste 150.000.
În prezent, sunt peste 30.000 de antreprenori care își desfășoară activitatea în domeniul HoReCa.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News