Deschiderea mall-urilor începe cu o grevă. Magazinele rămân închise două zile, patronii anunță și alte proteste
Magazinele din mall-uri rămân închise luni dimineață, când se vor redeschide centrele comerciale din țară. Retailerii vor fi două zile în grevă generală, urmate de alte forme de protest, până vor ajunge la o înțelegere cu proprietarii centrelor comerciale. Proprietarii de magazine cer să le fie anulate chiriile pe perioada cât mall-urile au fost închise în pandemie, spune Cosmin Savu-Cristescu, secretar executiv al Organizației Patronale a Retailerilor din România (RORETAIL).
„Chirie zero pe perioada cât au fost închise mall-urile din cauza stării de urgență și de alertă”, a anunțat Cosmin Savu-Cristescu pentru Digi24.ro care este principala doleanță a proprietarilor de magazine din mall-uri. El spune că negocierile cu proprietarii mall-urilor vor continua până duminică noapte, înainte de redeschiderea mall-urilor.
Organizația Patronală a Retailerilor din România reprezintă circa 2.500 de magazine în toate centrele comerciale din țară, care au semnat la începutul lunii mai un apel pentru anularea chiriilor, spune Savu-Cristescu. El se așteaptă ca majoritatea acestor magazine să rămână închise luni și marți, neexcluzând totuși varinta ca unele dintre ele să ajungă la înțelegeri individuale cu proprietarii de mall-uri.
De miercuri încolo, magazinele se vor deschide pentru clienți, însă vor avea afișate pancarte, iar angajații vor purta banderole care să anunțe protestul.
Pe lângă pierderile generate de lipsa vânzărilor în magazine în această perioadă, proprietarii acestora ar trebui să plătească și chiriile, chiar dacă nu au putut folosi spațiile, în vreme ce proprietarii de mall-uri ar fi singurii care ies din această criză fără nicio pierdere, a explicat Cosmin Savu-Cristescu. El susține că industria de retail nealimentar ar fi cea mai afectată de criză.
Pe lângă chirii, se pune și problema angajaților. La o medie de cinci angajați pe magazin, ar fi circa 12.500 de angajați care lucrează acolo, iar patronii nu vor să renunțe la ei.
„Nu s-a luat în considerare nicio concediere, sunt oameni pregătiți, cu experiență, la care patronii nu vor să renunțe”, a mai arătat Cosmin Savu-Cristescu.
El a spus că după trecerea crizei lucrurile vor arăta altfel în această industrie și că se va ajunge la renegocierea contractelor de chirie. Cosmin Savu-Cristescu vede trei variante: discuții directe între chiriași și proprietari, discuții în instanță sau, a treia variantă, intervenția statului, așa cum s-a întâmplat și în alte situații.
Editor: B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News