De ce se deschid jocurile de noroc și restaurantele nu? (comentariu Business Club)
Companiile din industria hotelieră și de restaurante vor fi scutite încă 90 de zile de la plata impozitului specific în acest an. Practic, de un sfert. Și pe perioada stării de urgență au fost scutite de acesta, dacă au îndeplinit anumite condiții.
Reguli noi în restaurante
Măsuri fiscale în vigoare de la 1 august
Rafila: Valul 7 al pandemiei, posibil la toamnă
Ce e nou în valul 6 al pandemiei
Cum am putea scăpa de pandemie?
Ar putea aduce varianta Omicron sfârșitul pandemiei?
Spitalul Universitar București, sufocat de numărul mare de pacienți: „E groaznic, e groaznic ce e aici”
OMS: Vaccinarea a 70 la sută din populația României, posibilă abia în 31 de luni
România, prima în lume la decese COVID
Acest impozit specific e un impozit variabil, care ține de orașul de activitate, dimensiunea locației, sezon. Impozitul specific a fost introdus în 2017 şi se aplică activităților din domeniul HoReCa.
Ideea cu amânarea impozitului specific este de a mai îndulci acest hap livrat industriei, în condițiile în care restaurantele rămân închise încă, cel puțin până la 1 iulie. Doar cu tereasele deschise, care reprezintă doar o treime din piața barurilor și restaurantelor, au apărut revolte. La Cluj, bucătarii și chelnerii au protestat și au cerut deschiderea.
Guvernul se apară și vorbește de riscuri și de datele care arată o creștere a ratelor de îmbolnăvire.
A mai fost însă un scandal, cu o paralelă între blocarea restaurantelor și reluarea jocurilor de noroc.
Cu excepția cazinourilor, ceea ce înseamnă jocuri de noroc nu reprezintă puncte de socializare, incinte în care oamenii care să stea aproape.
Apoi mai e raportul cost-beneficiu. Jocurile de noroc sunt supraimpozitate. Acum, pentru pandemie, guvernul a scutit pentru o vreme industria aceasta de taxele de autorizații, dar în ansamblu este o industrie taxată mai puternic.
În privința restaurantelor, se pare că au învins argumentele oficialilor cu atribuții medicale în fața celor din zona economică. Și asta a enervat la culme, deși erau intenții de a permite reluarea activității. Recent, Mohammad Murad, enervat la culme, îl jignea pe Ludovic Orban despre care spunea că nu știe să facă nimic și nu a dat în viața lui un salariu.
Acuma...nici nu știi ce-i mai rău, dacă nu ai dat în viața ta un salariu pentru că nu ai fost angajator sau să fii angajator și să dai salarii de mizerie și să te plângi de deficit de personal?
Și cel puțin pe zona asta de hoteluri, la mare sau stațiunile mari de la munte, nu ar trebui să ne facem griji. Vor pompa în tarife ca să își scoată pârlealea. Deja au făcut-o pe rețeta veche: să dăm tunul acum.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News