Live

Cum ar putea fi schimbat guvernatorul BNR înainte de termen?

Data actualizării: Data publicării:

Mandatul actualului guvernator BNR Mugur Isărescu expiră în octombrie 2019. Sunt însă semnale că politicienii puterii n-ar mai avea răbdare până atunci, cu atât mai mult cu cât Mugur Isărescu, intrat în cartea recordurilor ca șeful de bancă centrală cu cea mai mare vechime în această funcție, nu a anunțat dacă mai are de gând sau nu să mai candideze pentru încă un mandat. Adrian Vasilescu, consultant de strategie al BNR, a explicat la Digi24 care sunt pașii necesari a fi parcurși pentru schimbare din funcție a guvernatorului înainte de termen.

Pașii tehnici sunt așa, a explicat Adrian Vasilescu:

1) Trebuie să schimbe legea.

2) Ca să schimbe legea, trebuie să trimită spre avizare proiectul de schimbare a legii la Uniunea Europeană.

Au mai fost două încercări de a schimba legea și de fiecare dată, avizul de acolo a venit negativ, a dezvăluit Adrian Vasilescu. Au fost două mari încercări. Una a fost legată de schimbarea Statutului Băncii Naționale, cu bugete, cu tot ce se întâmplă important în mișcarea banilor în Banca Națională, și alta a fost privind rezerva Băncii Naționale, care trebuia să intre în administrarea Parlamentului și, deci, să dispună Parlamentul de rezerva Băncii Naționale, a spus consultantul de strategie, fără a precizat când au avut loc aceste tentative.

Rezerva, a precizat el, este făcută la Banca Națională prin activitatea economică a Băncii Naționale și este făcută cu scopul de a sublinia activul care să dea încredere în întreaga lume că BNR are o rezervă importantă cu care poate să iasă pe piețele internaționale, dar în același timp poate să fie și o garanție pentru împrumuturile pe care le face România în lume.

Avizul de schimbare a legii de la Uniunea Europeană presupune întrunirea celor 28 de guvernatori de bănci centrale, care să discute proiectul de lege și să-l voteze. Avizul este obligatoriu, scrie și în lege, a subliniat Vasilescu. Mai mult decât atât, legea spune că inclusiv Banca Națională trebuie să-și dea avizul.

Legea trebuie modificată pentru că, așa cum este structurată această lege, care a fost făcută în 2004, și nu întâmplător, ci cu doi ani înainte de intrarea României în UE, această lege trebuia să se racordeze la două lucruri foarte importante: legile băncilor centrale din UE și cele mai bune practici în sistemul european de circulație a banilor.

În ceea ce privește un nou mandat pentru Mugur Isărescu (actualul expiră în octombrie 2019), guvernatorul nu și-a exprimat în niciun fel intențiile, dar aici contează mai puțin intenția lui, cât ce decid forurile care sunt îndreptățite prin lege să definească un nou Consiliu de Administrație, a spus Vasilescu.

Potrivit legii, cele două comisii de buget-finanțe din Parlament, împreună, fac propuneri pentru Consiliul de Administrație. Trebuie să fie nouă aleși, că e Consiliul celor 9, dar pot să fie făcute oricâte propuneri, urmează să voteze Parlamentul în plen. De obicei, nu s-au făcut mai multe propuneri decât locuri, s-au discutat în comisii propunerile, iar în Parlament a intrat întotdeauna o listă de nouă. Și Parlamentul a votat-o de fiecare dată, a arătat Adrian Vasilescu.

Politicienii ar trebui să se uite în Constituţie, care precizează că economia României e una de piaţă”. Acesta este mesajul consultantului de strategie al Băncii Naţionale. Adrian Vasilescu mai spune că aceiaşi politicieni mai fac ceva greşit - atacă BNR şi pe guvernatorul Mugur Isărescu, dar ignoră faptul că pieţele decid.

Întrebat care crede că e miza scandalului apărut între BNR și politicienii puterii, un conflict în care BNR e învinuită pentru inflație, Adrian Vasilescu spune că e vorba mai degrabă de o înfruntare în spațiul public, dar România e economie de piață și BNR funcționeaza față în față cu trei piețe foarte importante: piața valutară, piața monetară și piața interbancară. Acestea formează spațiul de mișcare ale sistemului bancar românesc, care e parte integrantă a sistemului european al băncilor centrale.

Cert e că foarte mulți politicieni care atacă BNR fac două mari greșeli: ignoră faptul că piețele decid și al doilea, trimiterea la guvernator. El face parte dintr-un Consiliu de 9, care conduce BNR după lege. În lege nu scrie că Banca e condusă de guvernator și că el ia deciziile. Cine vine la BNR, de exemplu la prezentarea raportului de inflație, care se prezintă în fiecare trimestru, e foarte important, vede cum se structurează sala unde se dă acest raport. Acolo arată exact ce se întâmplă la BNR. La tribună e guvernatorul, primul dintre egali, lângă guvernator sunt trei directori, care sunt autorii principali ai scrierii și prezentării raportului. În față sunt membrii Consiliului de Administrație care iau ultima decizie, și în bănci, în fața presei, experții băncii”, a mai explicat Adrian Vasilescu.

Simțiți că este o intenție politică de schimbare al acestui Consiliu și a guvernatorului? a fost întrebat consilierul.

„Nu aș putea să fac această afirmație, pentru că nu am dovezi. Pot să spun că în mod repetat presiunile sunt țintite pe guvernator și în spațiul public se spune deschis că guvernatorul a făcut să dispară 40 de tone (de aur) din rezerva băncii”, a răspuns Adrian Vasilescu.

Ce îi spuneți uni politician care spune să nu uite BNR că e bancă națională a României?

„E Banca Națională a României într-o Românie care are o Constituție și această Constituție spune că economia României e una de piață. Acel politician a uitat ce scrie în Constituția României”, a punctat Adrian Vasilescu.

Urmăriți interviul integral în materialul video de mai sus. Emisiunea „În fața ta” se difuzează în fiecare sâmbătă și duminică de la miezul nopții. Arhiva emisiunii, aici.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Isărescu despre facturile la energie și inflație: „Nu avem un scenariu exploziv”

Mugur Isărescu rămâne guvernator al BNR. Cum arată noua conducere a Băncii Naționale

BNR estimează o inflație de 4% la finalul acestui an. La cât ar putea ajunge inflația în 2025

Bloomberg: Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, va obţine un nou mandat la șefia BNR

Partenerii noștri