Video Criză de angajați în industria ospitalității, înainte de Paște. Soluția găsită de patronii din turism: „Nu pot să iau pe oricine”

Criză de personal în industria ospitalității, cu doar o lună înainte de Paște. În stațiunile turistice, numărul necesar de angajați este acoperit doar pe jumătate. Așa se face că restaurantele și hotelurile vor avea, anul acesta, și mai mulți angajați veniți din Asia. Patronii din turism spun că este singura soluție pentru a-și putea ține afacerile în picioare. De altfel, la malul mării, sunt și hoteluri care au ajuns să aibă deja aproape toți angajații străini. „Românii ori nu vor să muncescă, ori pleacă în străinătate”, spune cu amărăciune administratorul unui lanț hotelier.

Peștii din Marea Neagră, în pericol din cauza pesticidelor din agricultură. Rezultatul șocant al cercetătorilor

Lucrările la Cazinoul din Constanța s-au încheiat. Când va fi redeschis publicului

Restructurări în primării, angajați trimiși acasă. Care sunt primele orașe care au făcut deja anunțul

România, în topul țărilor „super îmbătrânite”. Sate întregi cu case noi, dar goale după exodul tinerilor peste hotare

Cum arată viața în vârf de munte, pe timp de iarnă
Harghita, desemnată Regiune Gastronomică a Europei 2027. Ce înseamnă distincția pentru România
Ce spun turiștii străini întâlniți în Centrul Vechi din București despre România. Cele mai vizitate orașe din țara noastră
Vreme de primăvară la final de ianuarie, pe litoral. Unii localnici au făcut baie în mare
Sărbătorile Pascale bat la usă, iar restaurantele din stațiunile montane vor fi pline de turiști. Lipsa acută de angajați le pune, însă, bețe în roate antreprenorilor.
Lenuța, ospătar: Oamenii nu prea sunt de găsit și nu vor să mai fie în acest domeniu.
Andrei, ospătar: Este destul de solicitant, dar supraviețuim.
Deficitul de personal ajunge chiar și la 50% în zonele turistice.
Gigi Băncilă, manager restaurant: Unde ducem noi lipsă este la personalul care trebuie să ajute, adică picol și ajutor de bucătar, asta e deficiența cea mai mare.
Gabriel Roșca, manager hotel: Eu de o lună stau pe un post de chelner, să caut un chelner, nu găsesc. Nu pot să iau pe oricine.
În aceste condiții, soluția pentru angajatori rămâne recrutarea muncitorilor străini.
Alina Colceru, reprezentanta unui restaurant: Angajații străini din locațiile noastre sunt aproximativ 20 din 50, deci destul de mult, aș putea spune.
Și la malul mării sunt din ce în ce mai puține restaurante în care lucrează doar angajați români. Unii manageri spun că se confruntă cu lipsa de personal de aproape 10 ani.
Nicolae Bucovala, administrator hoteluri: Vorbim de cameriști, personal tehnic, avem instalatori, electricieni din străinătate, vorbim de bucătării, ajutor de bucătar, bucătar - din care 95% sunt din străinătate. Forță de muncă românească nu prea avem, e o criză profundă aici, pentru că marea majoritate ori nu vor să muncescă, ori pleacă în străinătate.
Străinii câștigă în România între 700 și 1.500 de euro, ceea ce înseamnă dublu sau chiar triplu față de cât ar câștiga în țara lor natală.
Angajată străină: Este foarte bine, am acumulat foarte multă experiență aici.
Corina Martin, secretar general FPIOR: După pandemie, această criză s-a accentuat, pentru că foarte mulți care lucrau în industrie au ales să lucreze în alte domenii în anii în care industria noastră a fost oprită.
La nivel național, deficitul de personal este de 20%.
reporteri: Maria Colciar, Iulia Stanciu
operatori: Cristian Dumitrașcu, Dan Dascălu
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News