Video Coronavirusul lovește economia. De unde face România rost de bani? Ce spune premierul despre un eventual împrumut de la FMI
Premierul Ludovic Orban a asigurat, duminică seară, că nu există, în momentul de faţă, nicio problemă în ceea ce priveşte finanţarea cheltuielilor publice ale României. Mai mult, executivul pregătește un pachet de măsuri destinat ajutării companiilor aflate în dificultate. Pentru aceasta, guvernul va face cât de curând o rectificare bugetară și va apela la fondurile europene. Mai multe detalii sunt de așteptat la ședința executivului preconizată, prin videoconferință, pentru miercuri.
„Vreau să dau asigurări că nu există, în momentul de faţă, nicio problemă cu finanţarea cheltuielilor publice ale României. Sigur că noi vom căuta toate mijloacele pentru a obţine cât mai multe resurse care să ne permită finanţarea diferitelor măsuri”, a declarat Ludovic Orban, duminică seara, într-o conferinţă de presă transmisă online.
FMI? Nu a existat o astfel de discuție până acum. FMI impune restricții
Referitor la posibilitatea unui împrumut de la Fondul Monetar Internaţional, premierul a afirmat că nu a existat o astfel de discuţie până acum. „Nu am avut până în prezent nicio discuţie legată de un posibil împrumut de la FMI. Sigur că în cazul în care va apărea o astfel de posibilitate, o vom analiza. (...) Împrumuturile de la FMI, de regulă, au fost condiţionate de nişte ajustări în economie, de nişte măsuri, să spun, mai mult de natură restrictivă, restrângerea costurilor, or noi suntem într-o situaţie în care statul trebuie să intervină pentru sprijinirea companiilor din domeniile cele mai afectate şi angajaţilor acestor companii”, a spus prim-ministrul, citat de Agerpres.
Rectificare bugetară înainte de termen
Ludovic Orban a anunțat că o şedinţă de Guvern va avea loc, cel mai probabil, miercuri, printr-un sistem de videoconferinţă, pentru a participa și miniştrii care se află în izolare. Totodată, el a spus că foarte probabil se va face o rectificare bugetară înainte de termen, pentru realocarea resurselor către domeniile prioritare, în conformitate cu starea de urgență.
„Cu siguranţă vom avea nevoie de o rectificare bugetară şi vom face această rectificare bugetară imediat ce vom avea o imagine clară asupra nevoilor reale crescute”, a declarat Ludovic Orban.
El a spus că a cerut asigurarea pentru spitale a unui buget la nivelul lunii decembrie 2019 - ianuarie 2020, fără a mai fi condiţionat de numărul de internări sau tratamente. De asemenea, a spus că va fi nevoie de creşterea bugetului Casei Naţionale de Sănătăte, pentru plata concediilor medicale.
Ludovic Orban a mai spus că se vor căuta forme de compensare a eforturilor medicilor implicați în lupta cu epidemia de coronavirus, dar nu s-a discutat despre o majorare salarială.
O Comisie Europeană mai flexibilă. Va relaxa măsurile pentru depășirea deficitului bugetar
Premierul a spus că a avut discuții cu Comisia Europeană și a primit asigurări că se vor relaxa măsurile restrictive privitoare la depășirea deficitului bugetar. „Austeritatea nu a fost foarte bună la ultima criză”, a spus Ludovic Orban.
Pe de altă parte, el a arătat că ar putea exista posibilitatea utilizării unor prefinanțări europene în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro. Va exista, foarte probabil, flexibilitate în utilizarea anumitor fonduri europene care să fie reutilizate pentru susținerea angajaților sau a unor companii, susține Ludovic Orban, precizând că trebuie așteptată o decizie la nivel european în acest sens.
„Noi analizăm sursele pe care le avem la dispoziție de la nivelul bugetului de stat, dar și din alte bugete”, a asigurat premierul.
Măsuri de ajutare a companiilor
E nevoie și de fonduri pentru rambursarea rapidă a TVA, măsură care se înscrie în efortul de ajutorare a companiilor aflate în dificultate. De asemenea, sunt în analiză și măsuri pentru asigurarea unui eventual șomaj tehnic, pentru a nu exista concedieri.
În ceea ce privește o eventuală amânare a plății ratelor, premierul a spus că sunt discuții cu BNR și cu asociația băncilor pentru măsuri în sprijinul companiilor.
De asemenea, în contextul lipsei măștilor de protecție și a altor produse medicale ce ar putea fi fabricate pe plan local, orice producător român care poate îndeplini specificațiile tehnice și care poate garanta o asemenea producție, va beneficia de comenzi ferme din partea statului român, a spus Orban.
Găsiți aici transcrierea declarațiilor complete ale premierului făcute la conferința de presă de duminică.
Editor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News